Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 29-03-2021  Hanco Elenbaas:
Egbert van Hattem, 1 april 1999

Koploper Heusdens durft voorzichtig aan titel te denken

Nooit was dammen zo leuk voor Ron Heusdens als in de afgelopen week. Met zeven punten uit vier partijen heeft hij afstand genomen van de overige NK-deelnemers.... 

Even dreigde Heusdens tegen Rob Clerc terug op aarde te belanden, maar de meest gerenommeerde grootmeester van het gezelschap miste een goede kans om de overmoedige witspeler verder in het nauw te drijven.

In een dergelijke bloedlinke stelling verzeild raken, was wel het laatste wat de achtvoudig kampioen denktriatlon zich had voorgenomen. Toch maakte de romantiek van het spel zich meester van de Schiedammer die zich blind waande voor de gevaren.

Na een klassiek-achtig begin zag Heusdens het vierde tweetje aan de horizon opdoemen. Hij besteedde een flink deel van zijn tijd aan de realisering maar moest al snel weer afbreken. Heusdens: 'Ik was in de veronderstelling dat ik een free shot had: ik zag kansen en bovendien had ik zelf geen zwakke punten in mijn stelling, dus leek ik me altijd veilig te kunnen terugtrekken.'

Veilig was de normalisatie die volgde allerminst. Clerc kreeg terreinvoordeel, maar enkel in plaats van dubbel slaan had hem aanzienlijk meer voordeel kunnen opleveren. Heusdens ontsnapte en de puntendeling tegen Clerc betekende zijn zestiende remise van in totaal 52 NK-partijen uit zijn gehele carrière.

Heusdens (36) houdt van rekenen en constateerde dat hij weer boven een remisepercentage van dertig procent was beland. Dat was niet de bedoeling, al is het waar dat Heusdens intussen aanzienlijk meer partijen verloor dan won.

Zijn beste resultaat boekte Heusdens direct bij zijn debuut in 1982. Toen werd hij met elf uit elf gedeeld zesde. Bij rentrees in '84, '88 en '92 eindigde hij steevast in de achterhoede.

Niet in tijdnood komen, was het devies waarmee Heusdens aan dit NK begon. Na de mooie overwinning op Hans Jansen in de eerste ronde ondergingen Hein Meijer en debutant Fred de Koning ook een speciale behandeling. Meijer stond de gehele partij onder druk en ging twee zetten voor de tijdcontrole kopje onder.

De Koning haakte al op de 28ste zet af. In een stand die uitnodigde tot gigantische complicaties, een bekende voorliefde van Heusdens, greep De Koning mis. Hierna kon de koploper zijn plan doorzetten en bood hij zijn tegenstander geen kans op herstel.

Heusdens: 'Nu ik er zo goed voorsta probeer ik het toernooi zeker te winnen. De kans op de titel schat ik tussen de tien en dertig procent, en dat is heel wat meer dan ik mezelf voor het toernooi durfde wijsmaken. In de volgende ronde tegen Kees Thijssen heb ik gewoon een goed punt nodig. Tegen de mindere goden kan ik weer wat gaan proberen.'

?De marge met de achtervolgers is twee punten. Thijssen voegde zich bij de achtervolgers door met een flexibel en stevig centrum het randoffensief van Fred de Koning de kop in te drukken. Debutant Marino Barkel zag dat de vlag van Auke Scholma viel voordat deze zijn laatste zet voor de tijdcontrole had uitgevoerd in een nagenoeg gewonnen stelling.