Order by date, last inserted
 03-05-2014  Steven den Hollander:
Mooi voorbeeld waarom het goed is dat die belachelijke plusjes en minnetjes zijn afgeschaft. Pim wil zijn laatste schijf niet geven omdat hij bang is een min te krijgen. Dit kost hem echter een verdiende remise na een volkomen gelijkwaardige partij.
 03-05-2014 MF Tjalling:
Je keurt de minnetjes en pusjes, die bij mjn weten niet zjn afgschaft, zonder argumenten af, maar dit is gewoon slecht gespeeld van wit. Belachelijk roepen is een zwaktebod. De 6 om 6 is ook helemaal niet geljkwaardg. Tijd voor een college aan 3-om-1 Academie!
Een perfect voorbeeld van hoe plusremises het eindspel levendiger maken. 64.17-12?? verdient niet beter dan een nul.    
 03-05-2014  Steven den Hollander:
Ik dacht ergens gehoord en/of gelezen te hebben dat ze werden afgeschaft. Heb je trouwens zelf wel is met plusjes en minnetjes gespeeld Tjalling? Zo ja denk ik dat onze meningen verschillen. Zo nee zal je dat toch echt is moeten doen en zal je mening misschien aanpassen.

In een normale partij kan je veel makkelijker spelen met de gedachte dat er drie soorten uitslagen mogelijk zijn. Door plusjes en minnetjes toe te voegen wordt er heel anders gespeeld en zit je toch zenuwachtig achter het bord, zeker tegen een sterkere tegenstander. Het proberen te vermijden van een minnetje blijft de gehele partij in je hoofd. Normaal geef je in een doorsnee 3 om 3 stand al je stukken weg om direct remise te krijgen, maar met plusjes en minnetjes werkt dat zo niet.


64.17-12 is inderdaad een nul, maar een logisch gevolg van de constante druk waarmee Pim (waarschijnlijk?) heeft gezeten. De 6 om 6 stand is misschien wel ietsjes beter voor zwart, maar winst komt nooit dichtbij.
   
 Changed on 05-05-2014.
 03-05-2014  Piet Bouma:
De plusjes zijn bij de FMJD op voorstel van Wit-Rusland afgeschaft. Bij de KNDB zijn ze er nog.
 03-05-2014 MF Tjalling:
Ik heb meegedaan aan de toernooien in Delft met de DT, beste Steven. Bij de Delftse telling wordt een minnetje veel zwaarder gestraft (3-1 en 5-0 was het). Dammers zijn wat lui geworden doorat 3 dammen niet van 1 kunnen winnen. Alles is maar remise. Maar ik zal altijd blijven volhouden dat het een tekortkoming is van een damvariant als 3 dammen niet van 1 dam kunnen winnen. Ik heb er al zo lang ovr gefilosofeerd en gedebatteerd ... je onderschat wellicht mijn ervaring en kennis op dit gebied.
In Delft moest ik eens een puntennederlaag zien te vermijden tegen Flerkje, leuk is het niet, maar ja Flerkje stond beter dus het hoorde er nu enmaal bij.
As je moet vluchten in een 1 om 3, mag je blj zijn er met een minnetje als kleerscheuren vanaf te komen...
Alinea = Shift + Enter
 04-05-2014  Bert Aalberts:
Pim had toch wel moeten zien aankomen dat zwart hier altijd een plus scoort. Na het door Pim ongetwijfeld verwachte 64... 44-50? moet wit alsnog de schijf geven omdat anders 24-30 en 23-29 volgt. Wat ook in een plus voor zwart resulteert.
  Wel weer een extra voorbeeld om te laten zien dat je soms maar beter je bij een min kan neerleggen, om een nul te vermijden ;-) Het mooiste voorbeeld stamt toch nog wel uit een NK-partij van jaren geleden: Scholma-Thijssen 67... 24-29??
 04-05-2014  Jitse Slump:
Een plusje vermijden als argument op 17-12 lijkt me erg sterk, zoals Bert zegt kan wit geen plusje vermijden ook niet na 17-12 en 44-50. Met Steven ben ik het ook niet eens, plusjes maken het juist spannender wat ook weer meer mensen aantrekt. Wat is precies jouw probleem met de plusjes?
 05-05-2014  Arjen de Mooij:
Steven betoogt dat je door de plusjes en minnetjes er meer last van hebt als je een slechtere stand hebt. 

Dat is dan  dus ook de bedoeling: dat een verschil in speelkracht beter tot uiting komt in de uitslag.
 05-05-2014  Steven den Hollander:
Waarom zou als je beter gespeeld hebt, maar niet gewonnen dit beloond moeten worden met een plusje? Er is verder geen enkele sport die (extra) punten krijgt omdat ze zo goed gespeeld hebben (jurysporten uitgezonderd). 

Als je een plusje "verdient" hebt is de betekenis daarvan dat je ergens vergeten hebt om daadwerkelijk te winnen, of je tegenstander gewoon goed heeft verdedigd. Ik vind dat dit niet beloond hoeft te worden. 

Het is niet de bedoeling geweest om hier een discussie te starten, daar zijn andere plekken op het internet voor.
 05-05-2014  Paul Sier:
In mijn herinnering zijn plusjes/minnetjes om een heel andere reden ingevoerd ; om sponsoren (hebben we die dan ??) , hoogwaardigheidsbekleders en ander onbelangrijk volk niet te hoeven laten wachten op eventuele barrages. Daarnaast , het willen uitdrukken van speelsterkte is ook betrekkelijk. Je zou m.i. OOK kunnen redeneren dat wanneer een zwakkere speler remise weet te maken tegen een op papier (veel) sterkere speler , die dan JUIST EERDER moet  worden BELOOND dan dat ie een minnetje krijgt ; hij heeft immers een prestatie geleverd door een sterkere speler op 1-1 te houden. Daarnaast eindigen er ook partijen in een reguliere 1-1 , waarbij er wel degelijk sprake is van een krachtsverschil tussen de spelers. Alleen kwam dat niet tot uiting in die partij. Het verschil in speelsterkte wordt in dat geval ook niet uitgedrukt. In andere sporten worden er in de regel ook geen extra punten toegekend als de 1 beter was dan de ander , maar de uitslag remise. Zo zag ik gisteren dat Ajax duidelijk beter was dan NEC , maar beiden kregen exact 1 punt voor het 2-2 gelijkspel. Duiding van speelsterkte door plusjes en minnetjes is wat mij betreft dan ook multi-interpretabel.  Ik ben ook niet zo'n voorstander van die plusjes en minnetjes , maar maak er verder ook niet zo'n punt van.