Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 25-12-2020  Hanco Elenbaas:
Van onze verslaggever Ab Schreijnders, 4 juni 2007

Na negen jaar weer eens de beste van de wereld

Het is zaterdagmiddag, en het is vol op het terrasje van Theater De Voorveghter. De laatste ronde van het WK dammen is afgelopen, de prijsuitreiking begint.... 

Een paar uur later schuift het koppel aan voor de avondmaaltijd, in het spelershotel De Bokkepruik. Schwarzman heeft zijn medaille nog om. De envelop met de hoofdprijs van 6500 euro is veilig opgeborgen. De twintig deelnemers verzamelen zich nog een keer. Er wordt veel gelachen. Na drie weken kunnen ze zich eindelijk even ontspannen.

Voor Schwarzman (39), die afwisselend bij zijn ouders in Moskou en bij Viktoria in Zaporozje (Oekraïne) woont, maar ook een graag gezien gast is in Nederland, is dit niet helemaal nieuw. In zijn lange loopbaan, dit was zijn zevende WK, is dit echter pas het tweede grote succes. Al eindigt hij wel altijd in de top van het klassement.

Negen jaar geleden was hij ook de beste van de wereld, na een tweekamp met Aleksej Tsjizjov in Izjevsk. ‘Die eerste wereldtitel blijf ik de mooiste vinden’, zegt hij in vlekkeloos Engels.

Of hij volgend jaar zijn titel op het spel zet, weet hij nog niet. ‘Dat hangt van veel factoren af. Waar de tweekamp wordt gehouden bijvoorbeeld. Het liefst zou ik in Moskou of St. Petersburg spelen.’

Izjevsk, vaak het toneel van zulke matches, zal geen trek hebben. In de stad, waar de kalasjnikovs werden gemaakt, woont Tsjizjov met zijn vrouw en 10-jarig zoontje. Maar Tsjizjov staat even buitenspel, omdat hij geen recht heeft de nieuwe kampioen uit te dagen.

Aleksandr Georgiev, de wereldkampioen van 2006, mag wel uitdagen. Geld, of beter het gebrek daaraan, zou een andere reden kunnen zijn waardoor Schwarzman bedankt. Al lijkt hij wat minder principieel dan Tsjzjov, die vorig jaar weigerde te spelen.

Bovendien voelt Schwarzman, net als in 1998, nu meer verantwoordelijkheid. ‘Ik moet als wereldkampioen de damsport verkopen, er promotie voor maken. We hebben sinds kort een nieuwe voorzitter bij de Russische bond, Zagriapin. Hij is een zakenman, misschien helpt dat financieel.’

Dat hij in Hardenberg wint, beschouwt hij als een wonder. ‘Ik had een verschrikkelijke remise tegen Misans in de tweede ronde en verloor in de vierde ronde van Tsjizjov. Ik dacht dat het toernooi voorbij was. Mogelijk dat ik daarna vrijer ben gaan spelen. Ik heb af en toe geluk gehad, maar dat dwing je af.

‘Het is heel belangrijk dat ik Viktoria heb meegenomen. Zij is een verdienstelijk speelster. We kunnen dus samen goed over het dammen praten. Zij heeft me hier met alles zo goed geholpen en zeker bijgedragen aan mijn overwinning. Nou ja, haar naam zegt het al.’ Viktoria (24) glundert als ze dit hoort van haar toekomstige echtgenoot.

Uiteindelijk beslist slechts een zege meer over de eerste plaats. Mark Podolski behaalt ook 25 punten, maar wint zes keer, Schwarzman zeven maal.

Over het grote aantal remises – 68 van de 190 partijen – maakt Schwarzman zich zorgen. Binnenkort doet hij weer mee aan het toernooi in Delft, waar al jaren geëxperimenteerd wordt met de telling. Schwarzman ziet dat wel zitten, de werelddambond wil er nog niet aan. Mogelijk kan hij als wereldkampioen ook hierin de winnende combinatie vinden.