Order by date, last inserted
 11-06-2018  Hanco Elenbaas:
Gespeeld in het toernooi in Amiens, augustus 1886. 

C.H. Broekkamp in "De Damspeler" (1907), p. 17/18:
"Dan kunnen wij in het bijzonder noemen: "Eugenius J. B. van Vught", weegwerktuigkundige te Amsterdam. Deze nestor behaalde in 1894 op negenenzeventigjarigen leeftijd, in een nationalen wedstrijd te Rotterdam, den eersten prijs. Twee jaren later, dus op eenentachtigjarigen leeftijd, mocht hem nogmaals het kampioenschap van Nederland ten deel vallen.

Men verhaalt van dien meester, dat hij zoo'n uithoudingsvermogen bezat, gepaard aan grote liefde voor het damspel, dat bij een zekere gelegenheid hij ± zes en vijftig uren achtereen doorspeelde, terwijl, tijdens de laatste partij, het nog kwalijk genomen werd, dat een der huisgenoten het spel wilde afbreken, ofschoon, zoo hij later aan ons zelf verklaarde, de zwarte van de witte schijven bijna niet meer door hem te onderscheiden waren. Zijn tegenspeler tijdens ruim twee etmalen was "Dekker", ook een hoogst bekwaam damspeler te Amsterdam.

Vele schoone problemen en eindspelen heeft "Van Vught" ons nagelaten. Een eigenaardigheid van dezen kundigen problemist was, dat hij bijna elke combinatie van zijn hand, met een onsterfelijken naam bestempelde. Wij vinden van hem o.a. : De kleine David", een meesterstukje van den eersten rang. "De Heksluiter", "de Tooverzet", "de Komiek", "de Rekenaar", en vele andere. Alle kunnen als diep doorgewerkte problemen aangerekend worden. Ook enkele voorkomende stellingen, door dien meester in een spelende partij toegepast, worden tot op heden, nog als onverbeterlijk geaccepteerd."   
 11-06-2018  Piet Bouma:
Het toernooi Amiens 1886 staat in Toernooibase Hanco.
("provincie" Buitenland of via de Alfabetische lijst te vinden). Ik heb de partij daar nu even onder gezet.
 11-06-2018  Hanco Elenbaas:
Ziet er mooi uit Piet! Ik zal de scherpere foto van dat toernooi opzoeken. 
Twee eindspelletjes van Van Vught, uit de rubriek van Broekkamp in De Groene Amsterdammer, van 12 augustus 1906, en 23 september 1906:

https://imgur.com/hoFCDDp

https://imgur.com/ZvViciK
E.J.B. van Vught in Amiens, 15 augustus 1886,
https://imgur.com/iqQ8Zwm
Tabel van het door Van Vught (1815-1901) gewonnen toernooi in Rotterdam, 28/29 oktober 1893:
https://imgur.com/wQjycIT  

Opvallend is de lage klassering van eindspelcomponist Cornelis Blankenaar en de bijna laatste plaats van Texelaar C.H. Broekkamp, die volgens de tabel toen al in Amsterdam woonde. F.C. Hemmes uit Haren, blijkens een rubriek van Broekkamp uit 1904 mede-oprichter van een damvereniging in de stad Groningen, verbleef destijds in Delft, volgens de tabel, maar dat is omstreden, zie het hoofstuk over Hemmes in Hans van der Nap's Dammen als Cultureel Erfgoed. 

Van Vught won het Rotterdamse toernooi ook in 1894.  
Uit de damrubriek in Het Leidsch Dagblad van 22 januari 1954:
"E.J.B. van Vught was een van de grote pioniers van het damspel in de vorige eeuw en van hem is het beroemde "Davidje", een eindspel waarin een schijf op 23 steeds wint van twee vijandelijke schijven op 5 en 6, een buitengewoon zeldzaam stukje, met een ware regen van varianten." 
(...)
"Over Van Vught merken wij nog op dat hij een bekend weegwerktuigkundige was te Amsterdam en dat een jong ventje, Jack de Haas geheten, eens bij hem aanbelde om te vragen of hij met hem, de beroemde meester in het damspel, een partij mocht spelen.
"Neen", zei Van Vught, "je moet eerst maar eens bewijzen dat er een speler in je schuilt, en dan zullen wij nog eens zien." En de oude heer gaf het ventje een diagram met ... de onmogelijk moeilijke "David" erop. Hij moest de stand eerst maar eens oplossen. En twee weken later was De Haas weer aan de deur en toonde de verbaasde Van Vught de oplossing!
Nu mocht De Haas bovenkomen en een partij spelen. Wat niemand gedacht had gebeurde, n.l. De Haas (15 of 16 jaar oud) won. Sindsdien, zo vertelde hij ons eens, was Van Vught niet meer thuis als hij belde, of had geen tijd meer....
Het is al zeer lang geleden, en van die generatie is niemand meer in leven, ook De Haas niet meer." 
Amiens 1886 nog steeds actueel, door Ton Sijbrands in de Volkskrant van 7 december 2002:
https://imgur.com/GbvuKKy
28 oktober 2018
  Herman van Westerloo gaf me gisteren Hoofdlijn nummer 219, van mei 2018, waarin een prachtig artikel staat van Arne van Mourik over Van Vught.  

Alleen jammer dat het door Arie van der Stoep in de wereld geholpen sprookje over "Van Vught's Handleiding voor het Dammen" niet waar is. Het boek dat Broekkamp in 1920 uitgaf is een herdruk (derde druk) van Broekkamp's in 1911 uitgebrachte Damstudies. Het zou fantastisch zijn als er werkelijk een manuscript van Van Vught boven water komt!