Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 13-12-2023  Sietse Nagel:
De wiinst viel niet binnen de 16-zetten-regel in een 3-om-1-stand. Maar Louis heeft hier ook geen beroep op gedaan, denk ik.
 14-12-2023  Douwe Edelenbos:
Dat hoeft ook niet Sietse. In het SWR is bepaald dat het na 16 zetten remise IS. Anders dan bij 3x dezelfde stand met dezelfde speler aan zet. Deze remise moet wel worden geclaimd.
Kortom: dit is een reglementaire remise. De zetten na de 16e doen er niet meer toe.
 14-12-2023  Theo Wolthers:
Ik kan me niet herinneren ooit meegemaakt te hebben dat een uitslag veranderd wordt. Als Douwe gelijk heeft, en dat kan zomaar, dan zou deze uitslag in een remise moeten worden omgezet. Ben benieuwd...
 14-12-2023  Jan Pieter Drost:
Heb je wel geteld, Douwe? In de slotstand heeft zwart 16 zetten gedaan in een 3-om-1, maar wit 'slechts' 15. Wit had dus nog moeten slaan, waarna de partij remise is. Claimen hoeft niet, zoals je al schrijft. Overigens geldt dat sinds de grote swr-wijziging van 2017 ook voor 3 keer dezelfde stand.
 14-12-2023  Theo Wolthers:
Gaan er hier ook niet meerdere reglementen door elkaar lopen? Ik heb ooit eens in de onderlinge opgegeven in een gewonnen stand. Dat het gewonnen was kwam ik dus te laat achter, en je kunt daar niets meer aan doen. Hoe zit dat hier?
 14-12-2023  Jan Pieter Drost:
@Theo: ik zie geen probleem. Als een partij reglementair in remise is geëindigd, doet het er niet toe wat daarna nog gebeurt. De partij is en blijft remise.
  Wat wel kan, is dat de spelers een andere uitslag noteren, omdat ze zich niet realiseren dat het remise is. Dit is m.i. niet wezenlijk anders dan wanneer er in andere situaties een foute uitslag wordt genoteerd (en waarvoor bij mijn weten geen regels bestaan tot wanneer je dit nog kunt herstellen.)
  Terzijde: in de Arbitershandleiding staat: "wanneer de spelers en de arbiter niet doorhebben dat er meer dan 16 (of 5, of 25) zetten zijn gespeeld, en één van de spelers geeft op, dan kan hij na de partij geen remise meer eisen." Dit lijkt mij in strijd met het swr en het swr is uiteraard leidend.