Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 19-03-2021  Hanco Elenbaas:
Egbert van Hattem, 27 augustus 1998

Tsjizjov wint eerste set in barrage

Aleksej Tsjizjov heeft de eerste van drie sets gewonnen in zijn WK-dammatch tegen uitdager Aleksandr Schwarzman. Omdat de stand na vijf reguliere partijen gelijk was, werden gisteren barragepartijen met versneld tempo gespeeld.

AMSTERDAM De organisatie in Izjewsk, gelegen ver boven Moskou, verzorgt actuele en rijk gelardeerde internet-pagina's van de match. Naast de zetten zijn er onder meer deskundig commentaar en foto's te vinden. Maar sinds het spectaculaire begin van de match, waarin Tsjizjov en Schwarzman allebei een partij wonnen, neemt de informatieverstrekking af tot zorgwekkende proporties.

Van de barragedag is slechts bekend dat Tsjizjov de vijfde versnelde partij, met per speler een half uur bedenktijd, wist te winnen.

Wel is af te lezen dat de wereldkampioen geheel trouw was aan zijn zo succesvolle strategie, namelijk om altijd net iets sneller te spelen dan de tegenstander.

In de vier remisepartijen gebruikte Tsjizjov in totaal 17 minuten minder bedenktijd dan Schwarzman en had hij minstens drie minuten voorsprong. In de tweede partij had Schwarzman nog maar één minuut bedenktijd over alvorens tot remise werd besloten.

Van de reguliere partijen van normaal tempo zijn de notaties wel bekend. De vierde en vijfde partij waren geen schim van het uiterst spectaculaire begin van de match. Zo kon ook Schwarzman in de overbekende Vos-variant geen afdoende antwoord vinden tegen de solide witte aanvalsvoorpost. Het was Tsjizjov die Schwarzman tot nauwkeurig manoeuvreren dwong toen de witspeler een verrassende centrumopstoot plaatste.

De vijfde reguliere partij was modern van opzet. Daarin was het Schwarzman die het Tsjizjov-kanon hanteerde. De partij eindigde vrij rimpelloos in remise. Op internet beperkte het commentaar zich dan ook tot één kreet: 'Draw!!'.
.