Order by date, last inserted
13-07-2019  Wladimir O. Wawiloff:
9e ronde, 2-09-1920 (Nieuwe Rotterdamsche Courant 4-09-1920)
 13-07-2019  Hanco Elenbaas:
Dank je Wladimir, heel leuk die oude partijen!

Wel jammer dat ook de Amsterdammer Isaac Buitenkant slachtoffer geworden is van Ronald's zendingsdrift om een Belgische vlag voor de naam te plakken van elke Nederlander die wel eens een potje in België gedamd heeft. no   
 13-07-2019  Piet Bouma:
Hmm, dat is meer een programmeerfout Hanco. Met een trucje heb ik die nationale vlaggen nu weggehaald.
 13-07-2019  Hanco Elenbaas:
Dank je Piet!

Sorry, Ronald! cheeky
 13-07-2019 MF Ronald Schalley:
Geen probleem Hanco! De Nederlandse toppers Buitenkant en Prijs hebben niet alleen in België gedamd maar ook gewoond. Buitenkant moet ergens in de jaren 30 terug naar Amsterdam zijn verhuisd maar Prijs heeft ondanks een korte vlucht vanwege de oorlog tot aan zijn dood in Antwerpen geleefd. Beiden waren totaal verschillende karakters. Prijs straalde de rust zelve uit terwijl Buitenkant één brok energie was en een onrustige indruk maakte. Overigens, volgens mij  zijn de namen H. Simons, L. Vos en A. Hakker ook 'Nederlanders' die in België woonden of hebben gewoond maar helaas heb ik over hen weinig informatie. De bekende Phillip Ham daarentegen vertoefde ook een tijdje in Antwerpen en dat op jonge leeftijd (19-20 jaar?).
 13-07-2019  Hanco Elenbaas:
In België was de overlevingskans voor Joden een flink stuk groter dan in Nederland, Ronald. Isaac Buitenkant is in juli 1943 omgekomen in Sobibor.   

Hakker lijkt me een typisch Belgische naam. Goede naam ook voor een dammer. 
 14-07-2019 MF Ronald Schalley:
In Damspel-Studio nr 1 van 1925 staat bij de oprichting van Antverpia dat men onder de heren de gekende personen uit de Nederlandse Dambeweging ontmoet, o.a. H.H. Prijs, Hakker, Simons en Buitenkant e.a. Mooie naam inderdaad maar de eer gaat vermoedelijk helemaal naar Nederlandwink Of België nu echt zo grotere overlevingskansen bood voor Joden dan Nederland kan ik niet beoordelen. Buitenkant was in ieder geval een markant figuur. Hij komt mij wat flamboyanter over dan Prijs, ondanks dat deze laatste kampioen van Nederland was geweest. De foto doet de man ook geen eer aan. Als ik een andere vind, zal ik ze aanpassen. Aan WO II heeft men vele goede dammers verloren waardoor deze spelers een vleugje mystiek krijgen.
 14-07-2019  Hanco Elenbaas:
Dit fotootje van Buitenkant is het enige dat ik ooit gezien heb, afkomstig uit de DOS Achtkamp van januari 1935, in De Kroon op het Rembrandtplein, https://imgur.com/CuU3SZ9
Het zou mooi zijn als je een andere foto kunt vinden!  

De overlevingskansen van Joden in verschillende regio's zijn een paar keer onderzocht, Ronald. Op de site van het Verzetsmuseum in Amsterdam staat onder meer over een recent onderzoek:


Historicus en politicoloog Marnix Croes en socioloog Peter Tammes vonden in hun studie grote verschillen. In de stad Groningen overleeft maar 23% van de Joden, in Amsterdam 25,3%. In Utrecht overleefde 45,9%, in Maastricht 49,5% en in Enschede 52,1%.

Ook per provincie loopt het sterk uiteen: van 20% in Drenthe en 22,1 in Groningen tot 51,1 in Utrecht en 55,8 in Zeeland. De uitkomsten nuanceren volgens de auteurs het beeld van het relatief kleine aantal Joodse overlevenden in Nederland: 27%, tegenover 45% in België en 75% in Frankrijk.

'Dat percentage komt door Amsterdam en Noord-Nederland', stelt Croes. 'In Zuid-Nederland en steden als Utrecht en Maastricht heeft bijna de helft overleefd'. https://bit.ly/2O3SEOu 

 25-07-2019 MF Ronald Schalley:
@Hanco: Volgens mij de beste overlevingskans was vluchten, iets wat Prijs op tijd heeft gedaan. Ik dacht naar de VS en het zou me niet verwonderen als hij naar goede vriend Albert Muelenaer in New-York is gegaan die ergens rond 1928 naar daar was verhuisd. Maar dit laatste is meer speculatie. Harde bewijs heb ik niet daarvoor. Prijs is daarna wel terug gekomen naar 'zijn' Antwerpen. Opmerkelijk is wel dat wat betreft Buitenkant zijn voornaam ook vaak met de letter J. wordt gespeld. Van Buitenkant heb ik een foto uit de wedstrijd Antwerpen - Rotterdam maar dat kan ik pas scannen als ik terug ben. 
 25-07-2019  Hanco Elenbaas:
Leuk, al die informatie over Louis Prijs, Ronald, dank! Wat deed hij eigenlijk precies? Niet alle niet-Zionistische Joden konden zich helaas een vlucht naar de VS permitteren.

Volgens Rabbi Marvin Antelman, van 1974 tot 2004 de hoogste rechter (Dayan) van de Supreme Rabbinic Court of America, waren 'Reform Judaïsme', Marxisme, Bolshevisme, Zionisme en Nationaal-Socialisme allevijf creaties van de Sabbatean-Frankists, volgelingen van de geëxcommuniceerde Joodse Messias Shabbetai Tzvi en zijn zogenaamde reïncarnatie Jacob Frank.

Henriëtte Boas, lerares Oude Talen op het lyceum dat ik tot 1972 bezocht in Badhoevedorp, heeft in het kader van de zogenaamde Weinreb Affaire uit de doeken gedaan dat het Zionisme aanvankelijk weinig populair was onder Joden en pas terrein won toen het Nationaal-Socialisme opkwam. De informatie in The Transfer Agreement: The Untold Story of the Secret Pact Between the Third Reich & Jewish Palestine, van de Joodse Amerikaan Edwin Black, sluit hier nauw bij aan, net als vele andere werken van diverse onafhankelijke onderzoekers uit verschillende richtingen.

Volgens het onderzoek van Antelman (die Henry Kissinger, Yitzhak Rabin en Shimon Peres geëxcommuniceerd heeft) was Adolf Hitler's moeder Klara Pölzl telg van een familie Crypto-Joden, voor wie Shabbetai Tzvi de langverwachte Messias bleef, ondanks zijn excommunicatie en (gedwongen) bekering tot de Islam. Hitler is volgens Antelman verwekt tijdens de gebruikelijke orgie na afloop van de viering van de geboortedag van Shabbetai Tzvi, op 20 juli 1888.

Antelman, die een groot deel van zijn familie verloren heeft door toedoen van de Nazi's, laat in zijn To Eliminate The Opiate, volume 2 (2002) zien dat vooraanstaande Joodse rabbijnen, onder wie de vermaarde Rabbi Jacob Emden, vanaf de 17de eeuw doorlopend waarschuwden dat als de Sabbateans niet zouden worden gestopt, de Joden iets dergelijks als de Shoah/Holocaust tegemoet konden zien. In dit verband is voor jou wellicht ook interessant dat Hitler's half-Joodse Gouverneur van Polen, Hans Frank, in de mémoires die hij heeft geschreven voordat hij in Nürnberg zou worden geëxecuteerd, Im Angesicht des Galgens, heeft geschreven over hoe Adolf Hitler door de zoon van zijn oudere halfbroer Alois werd gechanteerd met zijn Joodse bloed. Niet lang daarna is deze neef, William Patrick Hitler, met zijn Ierse moeder geëmigreerd naar de VS...

Antelman's conclusie was om meerdere redenen: "If one were to ask the Rabbis -those who read the mind of God- who was responsible for the Shoah, it is us, the Jews."

Bij Jack de Haas' zwager Isidore Mijer (die zijn naam veranderd heeft in Meijer) gebeurde dat ook, dat hij regelmatig niet I. Mijer, maar J. Mijer genoemd werd. Ik weet niet waarom en kan het zo snel ook niet vinden.

Ik ben benieuwd naar de foto van Buitenkant! Wat zijn je bronnen omtrent Prijs en Buitenkant? Het zou mooi zijn als je ooit tijd hebt om een boekje te publiceren over de geschiedenis van het dammen in België, met daarin korte levensbeschrijvingen van vooraanstaande spelers die in België actief waren.
 26-07-2019 MF Ronald Schalley:
Dag Hanco, De enige bron die er in die tijd (1925-1930) in België bestond, was Damspel-Studio. De foto staat in het jubileumnummer sept-okt 1928. De info over de vlucht van Prijs naar de VS heb ik destijds van wijlen Hugo Verpoest vernomen. Voor het idee over de ontmoeting van Albert Muelenaer is geen bron. Eerder een dromerige gedachte van mij. Wat Prijs precies deed weet ik niet maar Antwerpen/Jood dan komt men meestal bij diamanten uit. Een boek is mooi maar daarvoor zou ik me moeten terugtrekken uit het dagelijkse leven. Daarnaast moet men veel info vergaren. Op dit moment lees ik Damspel-Studio 1926. Ik heb jouw advies opgevolgd, lid geworden van de KB en ben daar een dagje met de trein naar toe geweest om te gaan kopiëren aangaande alles van Belgisch dammen. Ik heb net niet alles kunnen kopiëren maar volgend jaar gaan we weer eens een dagje daar naar toe. Daarna alles netjes ingebonden en mijn bibliotheek is weer wat rijker aan Belgische info.
 26-07-2019  Hanco Elenbaas:
Dank je Ronald. Voor Damspel-Studio moet ik nog steeds naar de KB in Den Haag of naar de collectie van Philip de Schaap in de bibliotheek van de UvA, dus het zou mooi zijn als jij de foto's uit het fraaie blad op Toernooibase zou kunnen plaatsen!   
 02-08-2019 MF Ronald Schalley:
Volgens Het volk: daglad voor de arbeiderspartij van 08 november 1927 zouden Buitenkant en Prijs diamantbewerkers zijn.
 02-08-2019  Hanco Elenbaas:
Dank Ronald! Dat verklaart veel. Diamantbewerkers zijn over de hele wereld welkom. Mijn goede damvriend Lex Ebbeling werkte in hetzelfde beroep in Amsterdam, in Zweden en op Malta. Lex had in het Duitse leger gediend en was via Operatie Barbarossa ten oosten van Moskou in de sneeuw gestrand. Na een zware terugtocht werden Lex en zijn strijdmakkers bij Koningsbergen (Kaliningrad) gered door Cor Coster, de latere schoonvader van Johan Cruijff. smiley 
Terug in Amsterdam merkte Lex dat zijn oorlogsverleden niet bijzonder op prijs gesteld werd door zijn Joodse opdrachtgevers in de diamantindustie, en dat hij steeds het vuile werk kreeg toegespeeld, waarop hij met zijn gezin emigreerde naar Zweden en later naar Malta.