Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 16-11-2018  Eddie van de Acker:
De naam van de zwartspeler is in mijn geheugen gegrift vanwege zijn partij tegen een zekere Stanowski. Een heerlijk gevecht was dat, ik vermoed uit de jaren zeventig en gepubliceerd in een rubriek van Sijbrands (denk ik).
 16-11-2018  Hanco Elenbaas:
In Turbo Dambase staat een partij van Rapopport (zo noemt Klaas Rappoport) tegen A. Stanowski, gespeeld in Yalta, op 11 september 1963. Waarschijnlijk bedoel je die.  
 16-11-2018  Eddie van de Acker:
Ja, klopt Hanco, het betrof inderdaad een partij die al enige tijd eerder was gespeeld.
 17-11-2018  Fabrice Lamock:
Deze prachtige partij wordt geanalyseerd door Ton Sijbrands in zijn onvolprezen meesterwerk "Andreiko, een damtechnische monografie".
Ik laat Ton Sijbrands aan het woord:"Nauwelijks minder beroemd dan de overwinnirìg op Kowrlzjkin ls de partij die Andreiko in Tasjkent van Rappoport won. Die faam dankt het duel aan het schitterende en volstrekt origlnele offer dat Andreiko op de 39e zet brengt en waarmee hij zijn voordeel beslissend vergroot. Maar ook de fase dle aan die hoogtepunt van de partij voorafgaat is interessant en instructief genoeg om kennis van te nemen. Hierin laat Andrelko namelijk zien hoe men, gesteund door een in de opening verworven voorsprong-in-ontwikkeling, klassieke stellingsstructuren kan doorbreken om de alIeenheerschappij op het mlddenbord voor zlch op te eisen. Dat cemtrumoverwlcht wordt vervolgens benut om een krachtlge aanval tegen de vijandelijke rechter vleugel te ontketenen. En wanneer Rappoport zich tensotte dermate goed verdedlgt dat er bij een 'normaal' verìoop nog altijd geen winst voor Andreiko te zien ls, spreekt de laatste al zijn inventiviteit aan en plaatst een geniaal gambiet dat een rondgang door de wereldpers zal maken"