Order by date, last inserted
 13-04-2018  Hanco Elenbaas:
Er volgt een barrage tussen Baljakin en Boomstra!

Uit de wedstrijdvoorwaarden:

Eindstand
Bij gelijk eindigen in wedstrijdpunten wordt de volgorde in de eindstand achtereenvolgens bepaald door:
a. Het saldo van de behaalde plus- en minremises
b. Alleen wanneer de plaatsen 1 en 3 in het geding zijn: een barrage volgens artikel 30.3 SWR om de eerste, respectievelijk de tweede en derde plaats. Bij twee gelijk geëindigde spelers bestaat de barrage uit twee partijen, bij meer dan twee gelijk geëindigde spelers uit een enkelvoudig toernooi. Het speeltempo bedraagt per speler 15 minuten plus 5 seconden per zet. Eindigt de barrage onbeslist, dan wordt er door de gelijk geëindigde spelers doorgespeeld totdat een beslissing is verkregen. In deze vervolgpartijen geldt een speeltempo van 5 minuten plus 3 seconden per zet. Een barrage om de eerste plaats vindt direct na afloop van de laatste reguliere speelronde plaats. Een barrage om de tweede of derde plaats eveneens, maar de wedstrijdleiding kan besluiten die uit te stellen tot direct na de prijsuitreiking.
Voor de overige plaatsen:
c. Het beste onderlinge resultaat tussen de gelijk geëindigde spelers
d. De hoogste score in volgorde van de ranglijst
e. Loting  
 13-04-2018  Steven den Hollander:
En zo te zien direct na de ronde. Twee partijen op een dag, en dan ook nog minimaal 2 baragepartijen. Heavy shit.
 13-04-2018  Hanco Elenbaas:
Heel zwaar, zeker voor de ruim 30 jaar oudere Alexander Baljakin. Daarom vroeg Harm Wiersma 50.000 euro startgeld, aan welke eis de organisatie jammer genoeg niet kon voldoen. 
Barrage Baljakin-Boomstra, NK 2018
 13-04-2018  Ed Kok:
Baljakin zit waarschijnlijk in een betere flow. Heeft toch mooi nog een plusremise tegen Jitse, terwijl Roel met een gemiste winstkater zit.
 13-04-2018  Hanco Elenbaas:
In deze stand, met zwart (Baljakin) aan zet, gaf Boomstra op in de tweede barragepartij. Baljakin kampioen van Nederland, gefeliciteerd! 
 
 13-04-2018 MI Paul Oudshoorn:
Gefeliciteerd Alexander! Wat een mooie partijen in dit toernooiyes.  
 13-04-2018 GMI Martin Dolfing:
Een mindere dag gehad tegen Ron. Voor de rest erg goed gespeeld met als hoogtepunt de partij met Woff.
Roel gaf volgens mij niet op Hanco. Hij stelde een minremise voor denk ik.
PDN     Diagram 1
50. 38-32 Ik kon mij eigenlijk niet goed voorstellen dat zwart voordeel zou hebben in deze stand. Nu nog steeds niet eigenlijk.
PDN     Diagram 2
50. 38-32 23-29 51. 43-38 17-21 52. 41-36 Leuk toch om zoiets te berekenen?
 13-04-2018  Hanco Elenbaas:
Klopt Martin, maar met die plusremise voor Alexander gaf Roel wel het kampioenschap op. Hij gaf zich gewonnen. 
?Om zeker te weten dat een toernooi op een vastgestelde dag tot een einde komt, zijn die plusjes en zo'n rapide-barrage erg handig. Jos Stokkel en Harm Wiersma zagen na afloop van de partij tussen Bhiem en Jos ook als positieve kant van de plusjes "het aanjaageffect", dat spelers in hun pogingen aan een minnetje te ontkomen, onder druk van de klok zelfs een heel punt kunnen verliezen, zoals Bhiem tegen Jos, of Doumesh in het dames-NK. Uit vrees voor iets dergelijks gaf Wim Kalis een plusje aan Roel Boomstra.      
 13-04-2018 GMI Martin Dolfing:
 Interessant Hanco!
 14-04-2018  Hanco Elenbaas:
Dat was voor Pieter Hildering in zijn FMJD-tijd een van de belangrijkste redenen om die plusjes in te voeren, Martin, dat organisatoren heel graag op een vaststaande dag de boel willen afsluiten. Als je ziet wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van zo'n NK, is het heel begrijpelijk dat men niet ook nog een paar weken later voor een échte barrage de hele boel weer opnieuw wil opbouwen. Nog afgezien van dat de burgemeester of een andere notabele vandaag voor niks was gekomen als er nu geen winnaar bekend was geworden.  

?Baljakin, 57 jaar, verslaat Boomstra, 25 jaar, in een rapide-barrage, na eerder op de dag ook nog twee gewone partijen te hebben gespeeld. Dan lijkt toch de beste kampioen te zijn geworden.    
?
 14-04-2018  Paul Sier:
Wat een kolder , Hanco. Vergeef me dat ik het zeg.
Plusjes invoeren om zeker te weten dat het op een bepaalde dag eindigt ???  Er was nu een rapid-barrage , op dezlefde dag  Stel dat er geen sprake was geweest van plusjes en spelers eidigden gelijk in een reguliere stand ; dan had EXACT diezelfde barrage (of barrages tegelijkertijd om verschillende plekken) plaats gevonden. Hooguit zou het dan om een of twee personen meer gegaan zijn.  En de sport aanpassen om eventuele notabelen (welke ?  Ik zie ze zeer sporadisch)  ter wille te zijn ;  mogen we even lachen , dat is de omgekeerde wereld.
Ook dat zogenaamde "aanjaageffect" is  maar ZEER marginaal aan de orde.   Van een substantieel effect is eigenlijk geen sprake ; hooguit van een paar "aanjaag-incidenten" (de gevallen zijn op 1 hand te tellen).  Ik zie het dan eerder als een stukje willekeur dan als een mooi extra sportelement.

Maar we zouden de discussie er hier niet meer over voeren. 

(A propos , vinden die mensen het allemaal  wel OK dat jij ze hier citeert ?)
 
 14-04-2018  Hanco Elenbaas:
Die mensen die ik citeer hebben niks te verbergen, Paul, en die denken helaas voor jou anders over die plusjes dan jij. Wat jij "kolder" noemt was voor Pieter Hildering verre van kolder, maar een belangrijke tegemoetkoming aan organisatoren, die vaak maandenlang bezig zijn geweest met de voorbereiding van hun toernooi. Dankzij plusjes en rapide-barrage konden zij vanavond ook even proosten op een geslaagd beëindigd toernooi. 
 14-04-2018  Paul Sier:
Beste Hanco , jij kent mij van haver tot gort , kerel.  Jij weet als geen ander dat ik uiternate veel respect heb voor organisatoren. We hebben het daar de afgelopen jaren vaak over gehad. Daar gaat mijn woord  "kolder" ook helemaal niet over (a propos , bij een andere applet bedankte ik zelfs DEZE organisatie nog en ook zond ik hen deze week al een mail).
Ook Pieter Hildering had ik , zo je weet , heel erg hoog zittem.  Ik heb ook geregeld met Pieter over zaken van gedachten gewisseld. We dachten niet zo verschillend viel dan op.  Dat jij en ik over plusjes verschillend denken is helemaal geen probleem. Ik had het net niet over de plusjes op zich , als wel over DE REDEN dat die zouden zijn ingevoerd (nl. om een toernooi op een bepaalde dag te laten eindigen). Daar heb je plusjes niet voor nodig ; een rapidbarrage volstaat altiijd.  Voer dan die plusjes in , maar om een ANDERE reden.  

Ik hoop dat Feyenoord wint , kerel.  Hoop jij dan stiekem voor mij dat PSV zondag wint ?  smiley
 14-04-2018 MI Paul Oudshoorn:
Paulus, ik lees dit en jij en ik denken (komt niet veel voor) anders over dit onderwerp. Dit is allereerst NK normaal(!) en niet  rapid of blitz, Die plusjes  zijn  er ook om blitzen te vermijden (hoezeer ik daar  zelf ook van genoot vandaag). Verder was de uitleg van Hanco adequaat en ga ik zelf niet mee met jouw voorkeur voor PSV...devil
 14-04-2018  Hanco Elenbaas:
Als Ajax tegen PSV speelt, hoop ik bijna altijd dat Ajax wint, tenzij Feyenoord baat heeft bij een overwinning van PSV. Als Ajax zondag wint, wordt het nog spannend omdat Roda het vaak ook erg goed doet tegen PSV. 

?Die plusjes mogen van mij blijven. Ron Heusdens heeft dit toernooi ook op plusjes gejaagd, maar er slechts één verdiend (tegen Baljakin miste Ron er gelukkig een, waar hij over baalde). Ik vind het wel enerverend om te zien, zeker als er ook tijdnood bij komt kijken.     
 14-04-2018  Paul Sier:
Heren , dat we soms anders over dingen denken is helemaal geen probleem ; ik blijf van jullie houden , stelletje ongeregeld :smiley 

En dat mensen fan kunnen zijn van een andere club dan PSV , ach , dat vergeef ik ze dan maar.
 14-04-2018 MI Paul Oudshoorn:
Haha Hanco! En.... Paul en ik hebben beiden gekregen wat we willden: Een blitz herkamp, die beslist werd door een plusje. Zeg nu maar eens dat de  lieve heer niet bestaat....
 14-04-2018  Hanco Elenbaas:
De Lieve Heer bestaat Paul, dat heb je al vaker verteld, maar jij geloofde me toen niet, geloof ik. Het is inderdaad een fenomenaal slot geworden voor een onvergetelijk toernooi.
?Wat die plusjes betreft: wat was ik blij dat Wim Kalis een plusje gaf aan Roel Boomstra. Ik vreesde dat hij zou gaan verliezen met zó weinig tijd! Het toekennen van die plusjes is een eerlijke methode om tot een nog betere eindrangschikking te komen. 

Als Ajax zondag wint, wacht PSV, behalve Roda, ook nog de zeer zware wedstrijden tegen ADO en Groningen, die de punten hard nodig hebben. laugh  
 14-04-2018 MF Maarten Linssen:
3 jaar geleden tijdens het NK in Emmeloord stond Alexander op het punt om kampioen te worden.Onbedoeld speelde ik toen een negatieve hoofdrol door in de laatste ronde een remise-standje tegen Roel te verprutsen waardoor hij er dankzij het plusjes-systeem met de titel vandoor ging en Alexander teleurgesteld de 2e prijs in ontvangst moest nemen.Nu waren de rollen min of meer omgekeerd.Het gaat me te ver om te spreken van rechtvaardigheid(het verschil tussen de 2 wereldtoppers is toch al minimaal)want Roel zal vreselijk balen omdat de titel voor hem voor het oprapen lag.Voor mijn ex-teamgenoot ben ik wel blij met deze ontknoping.Het heeft zo moeten zijn!Overigens in zijn totaliteit een geweldig leuk, spannend en productief NK, waar alle 12 de deelnemers aan hebben meegewerktyes
 14-04-2018 GMI Martin Dolfing:
Mooi gezegd Maarten!
Ajax wint niet van PSV, Hanco. Lijkt me vrij onmogelijk:-)