Order by date, last inserted
 04-05-2019 GMI Martin Dolfing:
PDN     Diagram 1
13. ... 20-24
Dit kon ook al goed. Met de zet 13.33-28 verknoeit wit zijn hele opening.
PDN     Diagram 2
13. 46-41
Gefeliciteerd Roland! Een overtuigende toernooiwinst.
 05-05-2019  Hanco Elenbaas:
Roland Kreeft maakt favorietenrol waar

door Fred Ivens

Den Haag – Hij beschouwde zichzelf als favoriet en maakte dat volledig waar. Roland Kreeft werd de terechte pupillenkampioen van Nederland. Hij hoort nu in een een illuster rijtje thuis met Martijn van IJzendoorn en Jan Groenendijk als meest aansprekende namen. De net 13-jarige Hoogevener was met zijn vierde deelname al een oude rot in het pupillenvak. Vorig jaar was hij achter Emre Hageman en Simon Harmsma (zij stonden tijdens de slotronde naast het demonstratiebord en assisteerden bij de prijsuitreiking) ‘the best of the rest’; nu maakte hij duidelijk dat alleen hem en niemand anders de titel toekwam. Daar was iedereen in Ontmoetingscentrum Morgenstond het wel over eens. Hij won – vaak in goede stijl – zes partijen. Zijn remises met Tanya-Marie Cnossen en Melvin Koullen hadden eigenlijk ook overwinningen moeten zijn. Gymnasiast Kreeft: ‘Ik heb het hele toernooi drie grote(re) fouten gemaakt. Dat vind ik eerlijk gezegd best weinig’.

Hij maakte vaak een onverstoorbare indruk. Geen last van zelf opgelegde druk gehad? ‘Soms een beetje maar niet meer tijdens de partij. Dan ben ik altijd rustig, soms wel eens te rustig, al had ik dit NK wél een goede tijdverdeling’. Hij ging vijf jaar geleden op dammen omdat hij zo graag eens en keer van zijn opa wilde winnen en ontpopte zich als een van de vele (etalage)producten van de befaamde Hoogeveense damschool onder leiding van Gerard Bruins en de gebroeders Palmans. ‘Na twee maanden werd ik al vijfde op het NK benjamins. Verder ben ik ook twee maal tweede geworden op het NK welpen. Ik miste een keer de titel door in een volkomen gewonnen stand door de klok te gaan’, aldus Roland Kreeft die tot dusverre op EK’s en WK’s nog geen potten kon breken. ’Maar dit jaar mik ik op en plaats bij de top-drie’. Hij heeft nu al een rating van bijna 1000. ‘Dat komt omdat ik in HDC 2 speelde tegen bijna allemaal sterkere tegenstanders’. Het jaar ervoor was hij topscorer van het derde tiental. Dus komend seizoen met HDC 1 in de ereklasse? Realistisch: ‘Dat lijkt me nog te vroeg. Over twee jaar misschien’. En daarna? ‘Mijn ideaal is om grootmeester te worden’.

Ondanks zijn favorietenrol had het in het slotakkoord toch nog zo maar fout kunnen gaan. Stan van der Meer bood prima – klassiek – partij. De local hero uit Monster stond minder maar had de bordjes drastisch kunnen verhangen. Toen hij dit naliet schoof Roland Kreeft de partij met vaste hand naar winst met de titel als bekroning.

Matheo Boxum, die zo lang gelijke tred had gehouden, overspeelde Melvin Koullen in het tweede partijgedeelte maar verzuimde de genadeklap uit te delen. De sterke maar wisselvallig Limburger kreeg daardoor onverwachte een – combinatieve – escape die hem zo waar ook nog een gewonnen eindspel opleverde ook. De negenjarige Emmeloorder was even ontroostbaar maar telde al snel zijn zegeningen. Hij is automatisch al geplaatst voor de finale van volgend jaar, mag meedoen aan EK en WK en kan zich nu concentreren op het prolongeren van de nationale welpentitel. Hij ontpopte zich vorig jaar meteen al als een talentje, zijn twaalfde plaats ten spijt. Vader Alex Boxum: ’Vooraf vonden we een plek bij de eerste vijf al mooi. Dus...’.

Ester van Muijen fungeert in augustus in Warschau als chef d’ équipe van de Oranje-afvaardiging op het jeugd-EK en begeleidt tevens als persoonlijk trainer WSDV-clubgenote Heike Verheul volgende maand op het WK vrouwen in Jakoetsk: ‘Ik ben onder de indruk van het spel van Roland. In ingewikkelde standen toont hij stellingbegrip, zeker ook in zijn partij tegen Gerard Kramer (bekroond met de prijs voor de beste partij). Op dit niveau wordt zelden halfopenklassiek gespeeld. Ook ik vind hem de terechte kampioen maar ik ben ook onder de indruk van het spel van Matheo, zeker ook gezien zijn leeftijd. Hij is ten slotte pas welp’.

Als nummer drie stond Tanya-Marie Cnossen trots op het erepodium, dankzij betere weerstandspunten dan Melvin Koullen, die wel met de prijs voor de mooiste combinatie naar huis ging.

Marjory Feyt (5e) en Demi Peters (83) speelden eveneens een goed toernooi bliezen bovenin hun partijtje danig mee. Ester van Muijen: ‘Als meisjes-trainster vind ik het erg leuk dat drie van de vier meiden bovenin hebben meegedraaid’.

Lachebekje

Tanya-Marie Cnossen, die ook naar EK en WK mag, mocht niet mopperen dat Marjory Feyt in de slotfase de winst liet liggen anders was het Ochtense lachebekje de winnares van het brons geweest.

Demi Peters stond lastig tegen Gerard Kramer die echter per abuis een mooie remisecombinatie nam.

Yuri Derks – héél sterk vooruit gegaan – forceerde keurig schijf- en partijwinst tegen Luca Smit.

Daniël Boxum verwees Mila Rijlaarsdam naar de laatste plaats en Wilmer Oostindjer gaf op tegen Wouter Keitz maar had op dat moment nog een remisecombinatie kunnen nemen.

Morris Everts en Bart-Jan Kortleven konden allebei wel leven met een punt. Anthony Maidman verloor onderweg een schijf tegen Alexei Ovsyanko en vond het toen wel welletjes.

Bij de prijsuitreiking was er voor alle deelnemers een prijs en een toepasselijk woord. Manuela Függen complimenteerde bij de prijsuitreiking de organiserende stichting The Hague Open en reikte een plaquette uit. Personeel en vrijwilligers van Ontmoetingscentrum Morgenstond (‘We waren net één grote familie’) werden in het zonnetje gezet voor hun ‘prettige en professionele inzet en alle verwennerij’. De stichting, die dit NK voor de vijfde keer op rij in Den Haag organiseerde, wil nu andere dingen gaan doen. Te beginnen met de rentree van het Zilveren Ooievaar toernooi in De Kameleon op zaterdag 31 augustus.

Achtste en laatste ronde:
Roland Kreeft (Hoogeveen) - Stan van der Meer (Monster) 2-0, Melvin Koullen (Heerlen) - Matheo Boxum (Emmeloord) 2-0, Marjory Feyt (Ochten) - Tanya-Marie Cnossen (Eindhoven) 1-1, Demi Peters (Bunde) - Gerard Kramer (Groningen) 1-1, Yuri Derks (Dongen) - Luca Smit (Heerhugowaard) 2-0,, Daniël Boxum (Emmeloord) - Mila Rijlaarsdam (Wageningen) 2-0, Wilmer Oostindjer (Hoogeveen) - Wouter Keitz (Groningen) 0-2, Morris Everts (Hoogeveen) - Bart-Jan Kortleven (Hoogeveen) 1-1, Anthony Maidman (Julianadorp) - Alexei Ovsyanko (Eindhoven) 0-2.

Eindstand: 1. Roland Kreeft 14, 2. Matheo Boxum 12, 3. Tanya-Marie Cnossen 10, 4. Melvin Koullen 10, 5. Marjory Feyt 9, 6. Gerard Kramer 9, 7. Yuri Derks 9, 8. Demi Peters 8, 9. Stan van der Meer 8, 10. Daniël Boxum 8, 11. Luca Smit 7, 12. Wouter Keitz 7, 13. Alexei Ovsyanko 7, 14. Wilmer Oostindjer 6, 15. Bart-Jan Kortleven 6, 16. Morris Everts 6, 17. Anthony Maidman 4, 18. Mila Rijlaarsdam 4.

Welpen

Het gelijktijdig verspeelde NK welpen meisjes kreeg de verwachte winnares. In een rondtoernooi met veertien deelneemsters toonde Oleksandra Chumachenko uit Veldhoven zich veruit de sterkste. Zij gaf alleen een punt af aan Marlijn Moene van het Wageningse WSDV die 21 punten bijeen sprokkelde. Oleksandra wordt getraind door Yuri Lagoda die vorig jaar met Tanya-Marie Cnossen ook al een kampioene leverde. Yulia Bintsarovska uit Kampen greep met 20 punten het brons.
 05-05-2019 GMI Martin Dolfing:
Wanneer een persoon niet achterstevoren op een stoel gaat zitten, kan hij Grootmeester worden.
 06-05-2019  Sipke Doller:
Klopt Martin,en wie hoog vliegd kan laag vallen,want de hoogmoed komt voor de val en laagvliegers,kunnen van onderen hoogvliegers aan vallen.Wie een kuil graaft voor een ander word sneller moe en daardoor valt ie er zelf in.Dollars houden niet van mensen die dingen expres doen.Per ongeluk is wat anders.
PDN     Diagram 3
41. 25-20 14x25 42. 27-21 16x27 43. 32x12 23x41 44. 12x03
PDN     Diagram 4
40. ... 24-30 41. 25x34 14-20 42. 28-22 17x28 43. 34-29 23x34 44. 32x03 13-19 45. 03x06
PDN     Diagram 5
34. ... 11-17 35. 49-43 16-21 36. 27x16 18-22 37. 38-33 22-27 38. 32x21 23x41
PDN     Diagram 6
34. ... 11-17 35. 39-34 24-30 36. 35x24 19x39 37. 28x10 15x04 38. 25x03 39-43 39. 49-44 17-22 40. 03x48 Allemaal vroeger zelf al meegemaakt
 06-05-2019  Hanco Elenbaas:
Kom op, Sipke & Martin, zeker een jongen van 13 moet lekker tegendraads en eigenzinnig kunnen zijn, zonder dat de buitenwereld daar al te moralistisch over gaat doen. Het is juist mooi dat iemand zich op die leeftijd zo'n hoog doel gesteld heeft en als je naar Roland Kreeft's partijen kijkt is het niet onmogelijk dat 't hem ook nog zou kunnen lukken. yes   

Dank aan Fred Ivens voor de prachtige verslagen! 
 06-05-2019 GMI Martin Dolfing:
Je begrijpt mij verkeerd, Hanco. Ik vind het juist een heel nederig doel van hem. Tegenwoordig zijn dammers met een rating van 2100 en een beetje al GMI. Het moet in mijn ogen dus gek lopen wil  Roland Kreeft straks geen GMN of GMI zijn. Het gaat zeker lukken!
Ah, ik snap je misverstand nu beter, dat komt door de reactie van Sipke op mijn vorige opmerking.
 06-05-2019  Hanco Elenbaas:
Het leek alsof je bedoelde dat Roland Kreeft tijdens zijn partijen achterstevoren op zijn stoel zat, Martin, neem me niet kwalijk. Sipke interpreteerde jouw woorden, geloof ik, ook zo. 

Met een Pawlicki-rating van 2100 kom je niet ver, Martin. Andrew Tjon A Ong wordt al jaren de MI-titel onthouden, omdat hij op momenten dat hij weer eens een MI-resultaat heeft behaald, niet voldaan heeft aan een ander vereiste: een rating van 2250 of hoger. Daarnaast moet een toernooi-organisator met goed geld over de brug komen om MI- en GMI-resultaten te laten verzilveren door de "FMJD". cheeky
 
 
 
 
.
 06-05-2019 GMI Martin Dolfing:
Het misverstand tussen ons is gelukkig de wereld uit, Hanco! Ik moet dan helaas toch concreet worden. Volgens mij hebben een paar Chinese dammers de GMI titel in hun bezit. Deze dammers hebben naar ik meen echt iets van 2100 of 2200. En er zijn wel meer voorbeelden. Als ik mij vergist heb hoor ik het graag!
PDN     Diagram 7
31. ... 12-17
Was dit nog een idee geweest? Zwart dreigt nu met een winnende drie om drie. 30-25 gaat niet goed vanwege 18-22. De bomzet met 27-21 lijkt mij niet heel duidelijk.
Nou ja, die bomzet kan in elk geval niks voor wit zijn lijkt mij.
 06-05-2019  Piet Bouma:
Als je de continentale titel wint (Europa, Azie, PanAm, Afrika) krijg je -  er zijn nog wel een paar vereisten volgens mij - automatisch de GMI titel Martin. Dan is er geen ratingvoorwaarde. 
 06-05-2019 GMI Martin Dolfing:
Oh ja, dank je voor de uitleg Piet.