Order by date, last inserted
 19-04-2019  Paul Sier:

Jeroen en Anton Schotanus eindigden EXACT gelijk op de 1e plaats , zowel in punten als in WP en SB.
Op de website lezen we dat na loten Jeroen de gelukkige was.

Jeroen , van harte gefeliciteerd met dit prachtige resultaat. yes

Maar....
Loten is toch altijd een onbevredigend slot van een mooi toernooi.  Waarom geen barrage ?  En als dat ongewenst is , waarom dan niet gekeken naar de ToernooiPrestatieRating ?  
De TPR van Anton is beduidend hoger dan die van Jeroen , hetgeen impliceert dat Anton in DIT toernooi een betere prestatie heeft geleverd.

Maar goed , laten we niet zeiken... smiley
Hulde voor de organisatoren , die er elk jaar weer een mooie happening van maken.  Top !  yes
 20-04-2019  Casper Remeijer:
Jeroen Kos en Anton Schotanus hebben allebei een heel mooi resultaat behaald!
Ik ben het met Paul eens dat loting een onbevredigende manier is om een winnaar aan te wijzen. TPR kan echter een vertekend beeld geven en dat is hier het geval.
15 van de 16 tegenstanders van Jeroen en Anton hebben een rating in de 1100, 1200 of 1300, maar Jeroen had de 'pech' om tegen Piet Jonkers te moeten spelen (ik kijk nu alleen naar rating en de berekening, ik bedoel er verder niks mee). Zijn rating van 769 wijkt hier sterk van af en dat haalt de gemiddelde tegenstandersrating van Jeroen erg omlaag en daarmee ook zijn TPR. Als Jeroen in plaats van Piet Jonkers een 1100-speler had gehad met zeg voor het gemak een rating van 1169 en daar ook van had gewonnen (wat geen gekke gedachte is) dan zou de TPR van Jeroen 50 hoger zijn geweest en met 1486 vlak onder de TPR van Anton van 1498 hebben gezeten.
Ondanks dit voorbehoud, dit gedachte-experiment, zeg ik op basis van de tegenstanders en de resultaten (maar zonder partijen te hebben bekeken) ook dat Anton Schotanus een betere prestatie heeft geleverd dit toernooi, maar het verschil is klein.
Wat ik vooral duidelijk wil maken is dat TPR een vertekend beeld kan geven doordat het uitgaat van de gemiddelde rating van je tegenstanders en niet elke partij apart bekijkt. Om deze reden begrijp ik dat het (nog) niet overal gebruikt wordt als beslissingscriterium. Overigens is het misschien meestal wel een beter beslissingscriterium dat veel andere nu gebruikte tamelijk willekeurige criteria.
 20-04-2019  Paul Sier:
Hoi Casper ,
Uiteraard is ook een TPR niet helemaal bevredigend , maar ik noemde het maar als EEN opolossing die te verkiezen is boven loten.
Overigens , een TPR zegt natuurlijk wel iets.  Want daarin zit OOK verwerkt dat Anton ZELF een (beduidend) lagere rating heeft dan Jeroen.  Als hij dan desondanks toch eenzelfde resultaat haalt , dan mag je dat eigenlijk best kwalificeren als beter. 
Bovendien , als-dan telt niet echt ;  Jeroen zou dan eerst nog maar eens moeten winnen van die 1100-speler....   Zoals je zegt is dat vrij goed mogelijk , maar het moet dan nog maar even gebeuren.

Maar zoals ik al deed ;
Jeroen van harte gefeliciteerd met de titel. yes
En Anton eveneens gefeliciteerd met een geweldig resultaat.
 
 20-04-2019  Guido v.d. Berg:
Ik ben lui hoor, misschien staat het ergens. Hoe wordt de TPR van ToernooiBase berekend? Zit de eigen rating daar in, zoals Paul stelt?
 20-04-2019  Paul Sier:
Oh , voor de goede orde , ik heb NUL verstand van ratingberekeningen , of andere onzin dienaangaande smiley
Ik heb allleen altijd begrepen dat de resultaten die behaald zijn tegen tegenstanders afgezet worden tegen te EIGEN rating.  Als dat niet zo is , dan heb ik het gewoon verkeerd begrepen.
Ik begreep dan dat wanneer iemand met een eigen rating van 1200 t.o.v. iemand met een eigen rating van 1300 een hogere TPR scoort als beide eenzelfde resultaat scoren tegen een bepaalde tegenstander.
Op zich vind ik dat wel logisch. Zo zou ik een gelijkspel van De Graafschap tegen PSV een betere prestatie vinden dan een gelijkspel van Ajax tegen PSV.

Maar zoals gezegd , zo heb ik het altijd bgrepen van "horen zeggen".  Zelf heb ik die kennis (gelukkig) niet.
 20-04-2019  Casper Remeijer:
Prestatieratings zijn onafhankelijk van de eigen rating.
In dit geval hebben Jeroen en Anton Schotanus tegen elkaar gespeeld en dus heeft hun rating op die manier wel invloed op elkaars tegenstandersrating en daarmee op elkaars TPR, maar niet op hun eigen TPR smiley.
M.a.w. remise spelen tegen PSV is remise spelen tegen PSV en het maakt niet uit wie er remise speelt tegen PSV, de prestatie is hetzelfde, namelijk remise tegen PSV.
 20-04-2019  Piet Bouma:
Eric van Dusseldorp vroeg zich op facebook af waarom er niet Truncated Solkof gebruikt is.
Nu gebruikt men al jaar en dag bij het Open NK Veteranen WP en SB, maar op Truncated Solkof is de kans veel kleiner (maar niet uitgesloten) dat men exact gelijk eindigt. In dat geval was in dit Open NK Jeroen Kos winnaar geweest. Op zich vind ik Truncated Solkof eerlijker dan TPR of tegenstandersrating omdat er niet rekening gehouden wordt met prestaties uit het verrleden. Tegenstandersrating heeft weer het grote voordeel dat men daarbij vrijwel nooit gelijk eindigt.
 20-04-2019  Paul Sier:
Dank allen voor de toelichtingen.
Ik heb dus altijd verkeerd begrepen van "horen zeggen" hoe een TPR precies werkt.
Maar zoals ik al aangaf , dat criterium hoeft ook helemaal niet gebruikt te worden , maar is m.i. een van de opties die altijd te prevaleren zijn boven loten. 
Zoals ook een wedstrijdje sjoelen , of karaoken te prevaleren is boven loten.