Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 15-05-2019  Hanco Elenbaas:
PDN     Diagram 1
40. ... 13-19 41. 23x14 45x10 Zo had Wang waarschijnlijk gewonnen, na zijn verrassende combinatie.
 15-05-2019 GMI Martin Dolfing:
Ik zeg weleens tegen mijn dampupil dat hij vooral moet letten op gaten in zijn stand:-)
 17-05-2019 MF Eric van Dusseldorp:
PDN     Diagram 2
Hier is het nog gewonnen. 43. ... 07-18 44. 37-31 18-12 45. 28-22 21-27
 17-05-2019 MF Bhiem Ramdien:
Dammers uit China wordt gevaarlijk voor GMI.
 18-05-2019  Hanco Elenbaas:
Hoe beter de Chinese topdammers het doen, hoe meer prijzengeld er zal loskomen, Bhiem. Mede dankzij BRICS en de biljoenen die Rothschild & Co. sinds begin jaren '90 in de Chinese economie gepompt hebben (de Chinese staatsschuld benadert volgens de experts de 22 biljoen dollar van de VS!) zal de invloed van China in de wereld blijven toenemen. Blaadjes als De Telegraaf en de Volkskrant zullen weldra oprecht gemeende excuses moeten aanbieden aan de onbeschoft eruit gewerkte trouwe dammedewerkers.

De schaakmedewerker van De Telegraaf mag tegenwoordig nog ééns in de twee weken komen opdraven. Uit zijn rubriek van vandaag blijkt dat voor een aan IMSA World Masters verwant schaaktoernooi nu nog twee miljoen dollar prijzengeld beschikbaar is (tegen anderhalve ton in euro's voor het IMSA dammen). Hans Böhm:
 

"Eerst even wat feiten. De Grand Chess Tour (GCT) gaat over acht toernooien (klassiek, rapid en snelschaak) in Ivoorkust, India, Roemenië, Frankrijk, Kroatië, Engeland en Amerika (2x). Het totale prijzenfonds bedraagt een kleine twee miljoen dollar en wordt verdeeld over achttien deelnemers. Dus ook al word je laatste, dan zit je nog aardig in de buurt van de Balkenende-norm. De deelnemers zijn: Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Wesley So, Ding Liren, Wei Yi, Ian Nepomniachtchi, Sergei Karjakin, Veselin Topalov, Bassem Amin, Alexander Grichuk, Jan Duda, Daniel Dubov, Fabiano Caruana, Shakhriyar Mamedyarov, Levon Aronian, Viswanathan Anand en Anish Giri.

De aftrap was in Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust met meer dan 5 miljoen inwoners. Sommige spelers hadden geen zin in voorzorgsmaatregelen tegen Afrikaanse ziektes en lieten dit evenement lopen (zoals Giri). Andere spelers vinden verre en vreemde oorden juist aantrekkelijk en slaan liever de bekende Europese speelzalen over (zoals Carlsen). De eerste tien namen van de totale deelnemerslijst deden mee in het (vertraagd) snelschaken in Abidjan.

Het werd weer een indrukwekkend machtsvertoon van de wereldkampioen. Bij het rapid (ongeveer een half uur per speler per partij) was de eindstand na 9 ronden aan kop:

1.Carlsen 7,5 2.Nakamura 6 3.Vachier-Lagrave 5,5.

Slechts drie remises gaf Carlsen af en daar mochten ze dan nog blij mee zijn ook."