Order by date, last inserted
Analysis/fragments by Jan van Dijk
 17-06-2019 MI Casper van der Tak:
Fijne partij van de witspeler. 28) 36-31! en 29) 38x27 is een (voor mij) originele manier om verzwakkingen af te dwingen.
 17-06-2019 GMI Martin Dolfing:
Mooi gedaan inderdaad. Wat jammer dat Heike verheul een wat teleurstellend toernooi aan het spelen is.
Verheul
 18-06-2019 MI Casper van der Tak:
Ja, klopt. Jammer ook dat er maar 1 Nederlandse deelneemster is.
 18-06-2019 MF Ronald Schalley:
Er bestaat een formule waarin de hoofdbrok via de continentale kampioenschappen zich plaatst. Zie ook de FMJD-site. Van de Nederlandse dames heeft enkel Heike zich kunnen plaatsen. Het is ook moelijk opboksen tegen al die professionele speelsters. Om Heike een hart onder de riem te steken: Ewa werd in 1995 'vierde-laatste' om vervolgens in 1997 vice-kampioen te worden. Er zijn vele factoren die een invloed kunnen hebben op het resultaat. In 1995 was ze afgereisd naar Mali zonder begeleiding. Achteraf was ik beter meegeweest want mijn telefoonrekening was niet van de minstecrying en mentaal was het toen heel zwaar voor haar. In 1997 hebben we het wat profesioneler aangepakt: persoonlijke coach in de persoon van Paul Nitsch, twee jaar doelgericht training en vervolgens een goede voorbereiding op de tegenstanders. Een beetje Sijbrandsiaans zeg maar. Het heeft toen wel zijn vruchten afgeworpen. En het feit dat de Poolse dambond alles gedaan heeft om het WK door te laten gaan in Polen heeft natuurlijk een extra stimulans gegeven. Ik weet niet natuurlijk niet onder welke omstandigheden Heike is afgereisd maar ik denk dat een WK in Nederland met 'Nederlandse omstandigheden' een positief effect kan geven. Ik denk ook dat het stilaan tijd is om daar eens aan te denken want naast Heike zijn er nog wel enkele dames die mits een goede (semi-) professionele begeleiding goede resultaten moeten kunnen halen. En dan praat ik niet over een begeleiding net voor het WK maar doelgericht twee jaar naar een WK toewerken. En dat kun je volgens mij enkel als je bvb het WK naar Nederland haalt want dan ben je zeker van minstens één of twee plaatsen. Heike bijvoorbeeld heeft alles in zich om een goede prestatie neer te zetten maar dat kun je van 75% van de deelnemers zeggen. Het verschil zit vaak in de details. Details waar zij zich niet moet om bekommeren maar anderen zodat zij zich volledig kan concentreren op het spelen.
 18-06-2019 MI Casper van der Tak:
Ik wist niet dat daar toen zo veel moeite ingestoken was! Kan me wel herinneren dat Ewa goede resultaten had in de jaren 90. Begeleiding / landgenoten mee is vooral belangrijk in "exotische" landen en steden. Kan me voorstellen dat dit nu ook voor Heike lastig is (Yakutsk is afgelegen en heeft een raar klimaat). Het systeem van plaatsing voor het wk is niet ideaal. 9 ronden Zwitsers in het EK...