Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 09-08-2019  Henk de Witt:
Mooi en slim gespeeld Guido! Podiumplek komt in zicht.
 09-08-2019  Hanco Elenbaas:
Dagblad De Limburger, 9 augustus 2019

Damtoernooi in Brunssum: ‘Kom je, N’Diaga? We gaan bier drinken’

door Robin van der Kloor

Het Brunssum Open is niet het grootste, maar wel het oudste damtoernooi ter wereld. Een bont gezelschap uit alle windhoeken van de wereld is deze week neergestreken in Zuid-Limburg. Er wordt gedamd, bier gedronken en aandachtig naar tutorials van YouTube-idolen gekeken.

In de kantine van de ietwat gedateerde sporthal Rumpen in Brunssum zit een meisje achter een tablet. Ze kijkt gebiologeerd naar een tutorial van Meisje Djamila - een YouTube-idool met een triljoen volgers - terwijl in de hal ernaast een veertigtal tafels bemand wordt door damborden en peinzende spelers, strijdend om de titel in het Brunssum Open.

Teleurgesteld

Typisch een geval van de dochter die wacht tot haar vader is uitgedamd, zou je denken. Maar het tegendeel blijkt waar. Jasmine Koopman (8) is niet verveeld, maar hooguit teleurgesteld omdat ze zojuist de zevende ronde heeft verloren van de Russische dammer Denis Karataev. „Helaas blijf ik nu op drie remises staan, waardoor ik best wel onderin sta”, zegt ze een beetje beschaamd. Haar moeder Nancy probeert haar op te vrolijken. „Dit is pas je eerste internationale toernooi en je speelt tussen de volwassen spelers. Je mag heel trots zijn, hoor. En je speelde remise tegen je vader.”

Naast Jasmijn doen ook broer Justin en vader Gert mee. Op het Brunssum Open nemen achtjarigen het op tegen 88-jarigen. Zitten mannen, vrouwen, senioren met een rollator en jochies in een Robin van Persie-shirt allemaal in dezelfde categorie. De dammers komen uit alle windhoeken van de wereld: uit Oost-Siberië, Tsjechië, Senegal, Ivoorkust... Maar er zijn ook zeventien Limburgers. In totaal zijn er 86 dammers uit tien verschillende landen.

Grootmeester

„We bestaan al 42 jaar en zijn daarmee het oudste damtoernooi ter wereld”, zegt organisator Dieter van Gortel trots. „Het is geen wedstrijd met een hele trits wereldtoppers, maar wel één die de tand des tijds doorstaat. We werken niet met startgelden en onze prijzenpot is met 2500 euro bescheiden.”

Vrijdag komt de NOS langs voor een radioreportage. Er doet een grootmeester mee: N’Diaga Samb uit Senegal en die gaat na de zevende speelronde met twaalf punten aan de leiding. Het enige jammere, verzucht Van Gortel, is dat de lokale held en supertalent Jitse Slump niet van de partij is. „Hij woont hier zowat om de hoek, maar er is altijd wel iets waardoor hij niet kan. Eerdere jaren speelde hij het jeugd-EK en dit jaar is hij in volle voorbereiding op het senioren-WK, waar hij voor het eerst aan meedoet. Logisch dat hij er nu niet is, maar toch jammer.”

Kwaad daglicht

De Nederlandse denksport stond onlangs in een kwaad daglicht toen een schaker werd betrapt wegens vals spel op het toilet. Van Gortel gaat ervan uit dat er op zijn toernooi niet wordt gefraudeerd. „We zeggen van tevoren dat de telefoons uit moeten staan en verder gaan we uit van de goede wil van spelers.” In de jaren tachtig was Van Gortel als speler zelf eens slachtoffer van bedrog op het Brunssum Open. „Mijn tegenstander had zo’n mini-dambordje met magneetjes in zijn sok verstopt en gebruikte die op de wc om de partij te kunnen analyseren. Iemand hoorde het getik van de magneetjes en toen werd hij gediskwalificeerd. Sterker nog: hij werd voor het leven geschorst.”

De 53-jarige Samb heeft toernooiwinst in eigen hand. Als hij vrijdag van Leopold Sekongo wint, is de buit binnen. „Het ziet er goed uit, maar ik wil niet te vroeg juichen”, zegt hij na de partij tegen Guido van den Berg, die in een remise eindigt. De Senegalees, ooit de nummer acht van de wereld, won het evenement al drie keer. „Brunssum is voor mij heel bijzonder, omdat het mijn eerste toernooi ooit in Europa was. Ik heb inmiddels veel vrienden hier.”

Weinig stress

Samen met enkele andere spelers slaapt hij in een huis dat geregeld is door de organisatie. „Het is voor mij een heel relaxed gebeuren met weinig stress.” Na afloop stapt een Nederlandse dammer op hem af. „Kom je, N’Diaga? We gaan bier drinken.” Samb: „Dat bedoel ik nou met relaxed.” En de jongste telg van Koopman-damdynastie? Die droomt van een mooie loopbaan als dammer. „Ik wil net zo goed als Roel Boomstra worden. Of net zo goed als mijn broer.” Maar eerst nog wat tutorials van Meisje Djamila kijken. „En naar het zwembad op het vakantiepark!”