Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 28-09-2019 MF Maarten Linssen:
Dit is niet best van de Afrikaancrying
 28-09-2019  Arie de Graaf:
Van IJzendoorn, die als enige van Tsjizjov/Chizhov verloor, knokt zich ( met wat geluk vandaag ) terug in het toernooi. Hij hoort natuurlijk in de top vijf te eindigen. Dat zou ook voor Tsjizjov moeten gelden, gelet op zijn speelsterkte, maar als je de wereldtitel in 1991 tijdens  een tweekamp in Amersfoort tegen Sijbrands, die in 20-20 eindigde, behoudt, dan heb je al onnoemelijk veel partijen op topniveau gedamd. Het lijkt of het "gif" bij T. eruit is dit toernooi. Na bijna 40 jaar op topniveau dammen, mag dat ook wel een keer. Ook de regerend Europees kampioen valt m.i. wat tegen. 

 
 28-09-2019 MI Paul Oudshoorn:
 @Arie: De Europese titel werd behaald in een Zwitsers zomertoernooi, dat is knap, maar toch nog steeds een prestatie waar je geen uitzonderlijke verwachtingen aan kunt verbinden, is althans mijn persoonlijke mening. De Wk-plaatsen die via dat toernooi te verdienen vielen, vond ik (bezien de aard van dat toernooi) eigenlijk buiten proportie. Chizhov neemt naar mijn (nederige) mening gewoonweg te weinig risico in dit toernooi en laat de tegenstanders geen andere keuze dan op dat ene punt te spelen.
 29-09-2019 MF Ronald Schalley:
Ik ben wel grotendeels eens met Paul. EK's in de vorm van een Zwitsers systeem zijn een gruwel en dat iemand kampioen wordt die in een rond toernooi vermoedelijk nooit een kans zou hebben gehad is wel het risico dat het met zich meebrengt. Dat wilt niet zeggen dat Semianiuk niet de kwaliteiten zou hebben, integendeel, maar het is duidelijk dat hij nog moet groeien. Maar het EDC heeft geen geld en 80% van de deelnemers op een EK dienen om de boel te betalen... Wat betreft Tsjizjov denk ik niet dat hij anders speelt dan op andere kampioenschappen. In het verleden waren ook niet alle WK's voor hem even succesvol. Het hoort er gewoon bij denk ik. Wat me wel opvalt is dat wel bijna door iedereen gespeeld wordt (en dat brengt soms dramatische partijen met zich mee maar wie maalt er om). Dat komt volgens mij doordat er minder 'oude garde' tussenzit (geen types Amrillaev) die elkaar al honderd jaar kennen en waardoor minder salonremises vallen (al heb ik dit niet nagekeken, meer een gevoel). Kortom: genietbaar en leuk te volgen.   .   
 30-09-2019 MI Paul Oudshoorn:
Mooi weergeven, Ronald. Het is een prachtig toernooi en we hebben eigenlijk niets te klagen!