Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
Analyse(fragmenten) van Auke Scholma
 21-01-2015  Jan Koerselman:
Analyse: Ton Sijbrands: De Volkskrant 6 januari 1996
 31-01-2021  Hanco Elenbaas:
Egbert van Hattem, 28 december 1995 

Van Lith tweede bij WK in Mali

Nationaal damkampioene Karen van Lith is bij het WK in Bamako, Mali onbedreigd tweede geworden achter wereldkampioene Zoja Goloebjeva. Hiermee heeft ze het recht verworven om de Letse, die 23 punten uit 15 partijen scoorde, in een tweekamp uit te dagen.... 

AMSTERDAM Van Lith won in de laatste ronde van de Duitse Ziedelman die ze met een 'ideale hekstelling' van het bord zette. Ze eindigde daardoor op 21 punten. De belangrijkste achtervolgsters, de Oekraïense Olga Balthazi en de Russische Elena Tsjitaikina, speelden remise. Zij bleven samen met Julia Makarenkova (Oekraïne) twee punten op Van Lith achter.

Met de tweede plaats leverde Van Lith haar beste prestatie ooit en houdt ze met de tweekamp de wereldtitel (' mijn droom en doel') in het vizier. De meeste WK's verliepen voor de tienvoudige nationaal kampioene moeizaam. De beste prestatie was een gedeelde tweede positie in Minsk waarna ze de beslissingstweekamp verloor van Jankovskaja.

Op het WK in Mali verliepen alleen de eerste twee dagen stroef. Ze moest landgenote Erna Wanders een punt geven en verloor van Balthazi. Van Lith: 'De derde dag was de omslag. Toen won ik de belangrijke partijen van Schalley-Minkina en Makarenkova. Daarna ben ik niet meer in gevaar geweest. Tegen Olga Lewina had er meer ingezeten en tegen Goloebjeva had ik het beste van het spel.'

Ton Sijbrands trad in Mali als trainer van Van Lith op. Na het NK vroeg Van Lith de oud-wereldkampioen en trainde de laatste drie maanden met hem in de weekenden. Van Lith: 'We kunnen het goed met elkaar te vinden, en het heeft resultaat opgeleverd. Veel van de voorbereide openingen heb ik hier op het bord gekregen. Ook in de voorbereiding op de WK-match tegen Goloebjeva zal de samenwerking worden voortgezet.