Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 01-02-2021  Hanco Elenbaas:
Van onze dammedewerker, 11 oktober 1996  

Van Lith niet bang voor Goloebjeva

Wereldkampioene dammen Zoja Goloebjeva kan maar geen vat krijgen op het vrije en brutale spel van Karen van Lith. Ook in de eerste partij van de derde set trok de nationale kampioene in de opening het beste van het spel naar zich toe....

AMSTERDAM Van Lith heeft duidelijk geen boodschap aan de enorme staat van dienst van de zevenvoudige wereldkampioene. Sinds de tweede set dicteert de Brabantse het verloop van de partijen. Vooral in de openingen pakt ze positioneel én psychologisch voordeel.

In het vervolg weet Van Lith met visie de openingsideeën uit te werken. In het late middenspel laat ze steken vallen maar Goloebjeva is al danig onder de indruk. In de laatste partij van de tweede set raakte ze zo verstrikt in tijdnood en twijfel dat ze voor de vijftigste zet overspeeld werd.

Van Lith kondigde na de gewonnen tweede set aan de druk verder op te voeren. Dat lukte gisteren meteen verbazingwekkend goed. Goloebjeva reageerde flets op de brutale uitstoot naar 22, het aanvalsveld dat Van Lith met regelmaat in deze match opzocht.

Ook nu leidde de strategie tot een prettige aanvalsstelling voor wit die op zet 29 en later zet 35 steviger voortzettingen liet liggen. Pas na de betreding van het tweede aanvalsveld (23) kreeg Goloebjeva voldoende omsingelend vermogen om de witte aanvalsdrift te temperen. Na de nodige ruilen resulteerde dit uiteindelijk in een remise.