Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
Analyse(fragmenten) van Auke Scholma
 01-02-2021  Hanco Elenbaas:
Egbert van Hattem, 15 oktober 1996 

Van Lith buigt na lange damtweekamp voor Letse wereldkampioene

Goloebjeva is moe en niet eens zo blij

Zoja Goloebjeva heeft voor de achtste keer in haar carrière de wereldtitel dammen voor vrouwen binnengehaald. Totaal vermoeid nam ze in Vught na bijna zes uur spelen in de twaalfde partij de felicitaties van Karen van Lith in ontvangst.... 

VUGHT De match tegen de onbuigzame Van Lith was de Letse wereldkampioene flink tegengevallen. Goloebjeva had in de slotpartij zelfs met een schijf voorsprong grote moeite de partij te winnen. 'Na de tweede set was mijn kracht weg', aldus Goloebjeva, die had verwacht dat twee sets voldoende zouden zijn.

Na afloop van de partij gaf Goloebjeva geen voeding aan het gerucht dat ze na de match zou stoppen met dammen: 'Dammen is het enige waarin ik echt goed ben, ik heb verder geen beroep.' De gevolgtrekking dat ze dus doorspeelde, achtte de 29-jarige kampioene te vanzelfsprekend om uit te spreken.

Het enthousiasme straalde er bepaald niet vanaf. Ook een reis naar Afrika om mee te doen met het WK voor mannen zag ze niet zitten. Goloebjeva: 'Daarvoor heb ik het geld niet. En ik maak toch geen kans om de finale te halen.'

Uit de gelukwensen van trainer Michaïl Kats sprak meer opluchting dan hartelijkheid. 'Mag ik je wel feliciteren?', vroeg de Witrussische trainer streng. Goloebjeva kon niet volmondig met ja antwoorden en zocht steun voor haar vermoeide hoofd.

Kats merkte de nervositeit van Goloebjeva na de vijftigste zet maar al te goed. Ondanks de volle schijf voorsprong speelde ze op de verkeerde momenten langzaam of snel. 'Het is bijna afgelopen, maar ze moet er nog voor werken. Ik heb haar vooraf nog zo gezegd even tien minuten te wandelen, maar ze kan het niet opbrengen', aldus Kats in de analyseruimte. De stelling bleef gewonnen maar de afronding nam veel tijd in beslag.

In de partij kwam Van Lith goed uit de opening, maar 21...19-23 was onvoorzichtig. 'Ik denk dat Van Lith in de slotpartij te gretig heeft gereageerd', aldus oud-wereldkampioen Harm Wiersma, het belang van de psychologische kant van het match-spel benadrukkend. Vanaf de 21ste zet was het aan wit om mooie omsingelingsplannen verzinnen.

Van Lith herstelde zich eerst goed met 29...3-8 maar een zet later was 14-19 zowel positioneel als tactisch sterker geweest. Zwart dreigt zich dan te hergroeperen. Ook Goloebjeva wist na afloop niet wat ze in deze denkbeeldige situatie ondernomen had. Ze dacht slechts aan barragepartijen.

Deze fase kostte Van Lith veel tijd en energie. Met 34...17-21 blunderde Van Lith en won wit een volle schijf.

In het vervolg wist de Brabantse niet van opgeven, terwijl Goloebjeva evenmin tot een allesvernietigend plan kon komen. Van Lith hoopte tot het laatste moment op een theoretische standaardremise-stand. Maar Van Lith, die terecht concludeerde dat zij in deze match aan Goloebjeva 'gewaagd' was geweest, moest toch het hoofd buigen.


Uit Piet Lauwen's Damnieuws, van 19 oktober 1996.