Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 02-05-2019  Hanco Elenbaas:
Wie kan Matheo Boxum nog stuiten?

door Fred Ivens

Den Haag – De hamvraag op het NK dammen voor pupillen is wie Matheo Boxum nog kan stuiten? Dat is tot dusverre nog niemand gelukt. Ook in de vierde ronde hield het Emmeloorder talentje het schadevrij. In een gelijkwaardige stand deed Tanya-Marie Cnossen eerst een kromme opbouwzet en verzuimde vervolgens het aantal schijven uit te dunnen. In feite knoopte zij zichzelf op waar de negenjarige koploper bekwaam van profiteerde.

Zijn voornaamste concurrent lijkt Roland Kreeft. De 13-jarige routinier – al voor de vierde keer op dit NK van de partij – produceerde onder het goedkeurend toeziend oog van nationaal talentcoach Rik Keurentjes tot dusverre de beste partij van dit toernooi. In het hondsmoeilijke halfopenklassiek dacht Gerard Kramer via een grote ruil te kunnen ontsnappen maar tekende hiermee in feite zijn doodvonnis. Met vaste hand forceerde de speler met de hoogste rating (bijna 1000) volgens de regelen der kunst de winst. Na een offer incasseerde de Groninger gelaten zijn tweede nederlaag op rij. Voor morgen staat Boxum-Kreeft op het programma. Er zijn nog kaartjes.

Melvin Koullen heeft evenals Roland Kreeft een achterstand van twee punten. De telg uit een befaamd Limburgse damgezin trof een fel aanvallend Yuri Derks, die in het late middenspel ineens alle zeilen moest bijzetten en bepaald niet mocht mopperen dat zijn tegenstander niet optimaal zijn kansen benutte.

Bart-Jan Kortleven was na zijn partij tegen Alexei Ovsyanko even niet aanspreekbaar. Eerst wikkelde hij verkeerd af wat hem een schijf kostte en liet tot overmaat van ramp ook nog eens een doorbraak toe. De Brabantse benjamin mocht tijdens de partij van arbiter Martin van der Hout even een time-out nemen wegens een bloedneus.

Remise-koningin 

Demi Peters is de remise-koningin. Voor de vierde keer op rij deelde zij de punten al zag dat er na een wel erg dure afwikkeling van Luca Smit niet naar uit. Nu kwam Luca-met-de-pet nog met de schrik vrij. Voor het Wageningse WSDV was het een heugelijke dag. Marjory Feyt werkte zich op naar de subtop al had zij niet over een gebrek aan medewerking van Wilmer Oostindjer te klagen. De onstuimige Drent overzag eerst een winnend zetje, ging in het late middenspel ten onrechte de stand compliceren en miste ook nog eens een meerslagfinesse. Mila Rijlaarsdam pakte helemaal gelukkig haar eerste punt en het hadden er zelfs twee kunnen zijn. Ze kwam tegen Wouter Keitz enigszins onder druk te staan maar gaf geen krimp waardoor ze nu van de gehate nul af is. Morris Everts en Anthony Maidman speelden een bizarre partij. Morris kon in het middenspel liefst vier schijven winnen maar verloor er uiteindelijk eentje. De clash Hoogeveen-Julianadorp eindigde ten slotte in remise. Dat was ook het geval bij Daniël Boxum en Stan van der Meer wat door de supportersgroep van de Westlander met gejuich werd begroet. De oudste Boxum zette zijn opponent vrijwel vanaf de opening onder druk maar zag na een afwikkeling wel wat erg vroeg van een verdere winstpoging af.

Vierde ronde: Tanya-Marie Cnossen (Eindhoven) - Matheo Boxum (Emmeloord) 0-2, Yuri Derks (Dongen) - Melvin Koullen (Heerlen) 1-1, Roland Kreeft (Hoogeveen) - Gerard Kramer (Groningen) 2-0, Bart-Jan Kortleven (Hoogeveen) - Alexei Ovsyanko (Eindhoven) 0-2, Luca Smit (Heerhugowaard) - Demi Peters (Bunde) 1-1, Marjory Feyt (Ochten) - Wilmer Oostindjer (Hoogeveen) 2-0, Morris Everts (Hoogeveen) - Anthony Maidman (Julianadorp) 1-1, Daniël Boxum (Emmeloord) - Stan van der Meer (Monster) 1-1, Wouter Keitz (Groningen) - Mila Rijlaarsdam (Wageningen) 1-1

Stand bovenin: 1. Matheo Boxum 8; 2 en 3. Melvin Koullen en Roland Kreeft 6; 4 t/m 6. Tanya-Marie Cnossen, Yuri Derks en Marjory Feyt 5.
 02-05-2019 GMI Martin Dolfing:
Wat een sterke dammer, die Matheo! Nog maar 9 jaar jong en dan al zo uitstekend spelen.