Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 25-01-2022  Hanco Elenbaas:
Derde partij van een match over 8 partijen.
De Haas won de eerste (met zwart) en de zesde partij (met wit), Molimard de derde. 
Gerard Welling schrijft:
"Nog even iets heel anders : je hebt een partij tussen Molimard en De Haas toegevoegd op Toernooibase met de toevoeging dat alle matchpartijen op één dag werden gespeeld.

In 2019 heb ik een onderzoek gedaan naar de reis van De Haas naar Parijs waarin ik ook uitgebreid in ga op de match tegen Molimard. Omdat Molimard zo gruwelijk lang nadacht - de partijen gingen richting 9 of 10 uur speeltijd - heeft De Haas afgedwongen dat de resterende partijen onder het Nederlands reglement met de klok werden gespeeld. Gewoon uit zelfbescherming. Desondanks moest er nog een partij worden afgebroken en de volgende dag uitgespeeld.

Met Molimard mocht je dus al blij zijn dat je één partij (!) op een dag af kreeg, laat staan een hele match ;-) Ik heb het onderzoekje bijgevoegd, mocht ik dat al niet eerder hebben opgestuurd. Daar heb ik proberen te reconstrueren op welke dagen de matchpartijen zijn gespeeld. Veel makkelijke dan de tevens in die periode gespeelde match tegen Fabre waarin wel partijen tussendoor werden gespeeld want Fabre was kennelijk veel sneller dan Molimard..."  
 25-01-2022  Gerard Welling:
 Algemeen Handelsblad van 16 augustus 1910 Zaterdagmiddag begon de match tusschen Molimard en de Haas. De eerste partij, waarin de Haas in het eindspel een offer deed, werd door hem gewonnen. De tweede partij werd Zondag gespeeld en werd remise. De eerste partij duurde 9 uur, de tweede partij 10. Men speelde zonder klok. De 3e partij zal echter met de klok gespeeld worden, volgens Holl. reglement.
1. Molimard – de Haas 0-2 za 13 augustus
2. de Haas – Molimard 1-1 zo 14 augustus
3. Molimard – de Haas 2-0 zo 14 augustus
4. de Haas – Molimard 1-1 ma 15 augustus
5. Molimard – de Haas 1-1 ma 15 augustus
6. de Haas – Molimard 2-0 di 16 augustus
7. Molimard – de Haas 1-1 wo 17 augustus
8. de Haas – Molimard 1-1 do 18 augustus
 25-01-2022  Hanco Elenbaas:
Nogmaals Gerard Welling:

"Door bemiddeling van L. Dambrun was het ook gelukt om een match met Alfred Molimard te organiseren. Over dit plan werd direct na de match tegen Fabre al in de kranten gerept , al was er nog geen enkele zekerheid. Deze match zou op zaterdag 13 augustus een aanvang nemen, en door drukke werkzaamheden van Molimard donderdag 18 augustus zijn eind moeten hebben. Zodat werd besloten op zaterdag 13 augustus en zondag 14 augustus elke dag twee partijen te spelen.

Het Algemeen Handelsblad berichtte op 12 augustus 1910 :

De heer Molimard uit Lyon zal een wedstrijd spelen met den heer de Haas van 8 partijen. De wedstrijd zal morgen te Parijs aanvangen. De Hollandsche kampioen speelde een derde partij met den wereldkampioen Weiss. De partij werd na een hardnekkigen strijd remise.

In “Het Damspel” kan men aan de hand van het verslag van I. Mijer nalezen wat er schuil ging achte die eenvoudige formulering van een “hardnekkige partij”. De geplande derde partij werd al op maandagavond 8 augustus gespeeld toen Isidore Weiss volgens de berichtgever in “Het Damspel” in Café du Globe aankwam en te kennen gaf graag een derde partij tegen De Haas te willen spelen.

Om half één speelt men nog en geeft de kelner aan dat het etablissement om één uur zal sluiten. Om één uur is het zover en moeten de heren het pand verlaten. Weiss wil de partij graag uitspelen en het driemanschap Weiss, Fabre en De Haas gaat in de Parijse nacht op zoek naar een café waar men wèl verder kan spelen. Het lukt in eerste instantie niet tot Weiss zich herinnert wel eens 72 uur achtereen te hebben gespeeld in een café op de rue Montmartre bij “les Halles”. Geen fijne buurt, maar ze komen heelhuids aan vervolgen rond de klok van half twee hun partij. Om half vier eindigt de partij in remise en de koopmannen en vrouwen die dit nachtcafé frequenteren vragen zich af wie deze tegenstander is van de hun bekende damgrootheid Isidore Weiss. Als De Haas als kampioen van Nederland bekend wordt gemaakt krijgt hij een applaus. Om vier uur begeeft het damgezelschap zich huiswaarts.

Het “Nieuws van den Dag” gaat inhoudelijk op de partij in , zonder de lezer echter met zetten te plezieren.

Een derde partij tusschen Weiss en De Haas werd na een strijd van bijna 6 uur remise. Weiss speelde met zwart en deed een zeer sterken aanval op wit's linkervleugel, die door wit met een tegenaanval op zwarts langen vleugel beantwoord werd. In den eindstand offerde De Haas een schijf , om zijn tegenstander even van dam te houden, waarna een prachtig eindspel volgde , waarin geen der beiden spelers tot winst kon geraken.

Achteraf kan men zich afvragen of deze nachtelijke escapades het gestel van De Haas niet hebben ondermijnd , want aan de vooravond van de match tegen Molimard treft I.Mijer zijn damkompaan ziek in bed aan. Het is achteraf wonderlijk dat De Haas zich zo goed heeft geweerd terwijl hij in slechte gezondheid enkele lange dagen achtereen moest spelen bij aanvang van de match !

De match tegen Molimard begon zaterdag 13 augustus om 14.00, De Haas won de eerste partij en de tweede eindigde in remise. In het Algemeen Handelsblad van 16 augustus 1910 het volgende in onze huidige ogen opmerkelijke bericht.

Zaterdagmiddag begon de match tusschen Molimard en De Haas. De eerste partij, waarin De Haas in het eindspel een offer deed, werd door hem gewonnen. De tweede partij werd Zondag gespeeld en werd remise. De eerste partij duurde 9 uur, de tweede partij 10. Men speelde zonder klok. De 3e partij zal echter met de klok gespeeld worden, volgens Holl. reglement.

Over het algemeen kenmerkten de partijen van deze match zich door “buitengewoon langen duur”. De Maasbode schrijf op 20 augustus 1910 dat zondag en maandag (met twee partijen) dagen van 16 uur bijna onafgebroken spel waren.
De Haas stond niet bekend als snel speler, integendeel, maar de duur van de partijen kwam grotendeel op het conto van Alfred Molimard zoals in de Maasbode valt na te lezen. Daar wordt besproken dat Molimard zeer langzaam speelt en dat bedenktijden van 30 of 25 minuten per zet bij hem niet zeldzaam zijn !
De eerste twee partijen waren buitensporig lang en volgens Weiss hadden die meer overeenkomst met analyse's voor het bord. Bij de 3e partij was De Haas dan ook zo verstandig, zijn wedstrijdklok mee naar 't café "Du Globe" te slepen.

Molimard staat in hoog aanzien bij de Nederlandse dam-reporters , hij is naar hun zeggen een positiespeler “par excellence” en in het eindspel is er tegen hem absoluut geen voordeel te behalen. Omdat de sympathieke medicijnenstudent pas 22 jaar oud is heeft hij nog veel successen voor zich is de algemene mening.

Tevens wordt er op gewezen dat Weiss in de vijf partijen die hij tot dusverre met Molimard heeft gespeeld, nog niet tot een overwinning is kunnen komen. Naast Molimard's excessieve tijdsverbruik wordt nog een aparte gewoonte van deze speler vermeld. Hij pleegt tijdens een partij op rozen te knabbelen. Bij gebrek aan rozen werd dat deze match een punt van zijn zakdoek.

Nadat De Haas bijna een week eerder met Isidore Weiss en toeschouwer Marius Fabre bij sluitingstijd uit café “du Globe” was gezet dreigde dat tijdens de 7e matchpartij met Molimard opnieuw te gebeuren. De Maasbode van 20 augustus 1910 beschrijft dat de eigenaar 's nachts om één uur de twee dammers buiten wilde zetten maar ze respijt kregen omdat De Haas garandeerde dat de partij nog maar een half uur zou duren. 's Nachts om half twee werd ingegrepen en het licht uitgedraaid zodat Molimard amper in de gelegenheid was een zet af te geven. Toen de partij de volgende dag werd voortgezet eindigde deze in remise en bleek De Haas in die laatste fase zijn winstkansen te hebben verspeeld. Met twee punten voorsprong had De Haas de laatste ronde overigens voldoende aan remise om de match te winnen.

Het Algemeen Handelsblad meldt op 19 augustus 1910 :

Het pleit is beslist. De 8en partij uit den match De Haas-Molimard werd remise , zoodat De Haas den match gewonnen heeft met 9 tegen 7. Naar Molimard beweert, heeft dit resultaat hem niet zeer bevreemd, daar hij reeds vooraf gevoelde niet tegen het spel van De Haas te zijn opgewassen in een match.