Sorteer commentaar op invoerdatum, nieuwste eerst
 25-03-2015  Alex Kruyshoop:
Mijn kennis van Fries dammen is niet zo heel groot, maar volgens mij is dit toch echt 1-0...
 25-03-2015  Rienk van Marle:
Probeert Erwin iets te doen aan de lage remisemarge in het Friese dammen?
 25-03-2015  Piet Bouma:
Net een mailtje van Erwin ontvangen:
"Nee Piet,  heb zowat een half uur gekeken hoe ik alle 6 schijven moest slaan.  Toen ik nog iets meer dan een minuut had ben ik akkoord gegaan met zijn remise aanbod dat hij deed na het gespeelde 4-10..."

Ik heb de applet nu aangepast, zodat de laatste slag 1x8 niet meer is uitgevoerd. Vraag me af of nu 4-9 of 4-10 is gespeeld :) 
 25-03-2015  Andy Damen:
Foei, foei, wat valt me dat weer tegen van Erwin. Tegen iemand van dat kaliber is er maar 1 goede tactiek: je neemt de dam op veld 1 in je hand, je draait wat rondjes boven het bord, via veld 4, naar 21/22, 30/34 en vervolgens 18. Je zet die dam daar neer en veegt vervolgens met je mouw alle zwarte schijven van het bord ;-) knappe zwartspeler die kan bewijzen dat het dan een onreglementaire zet is smiley. Volgens mij (maar ik ben geen kenner) sad volgt er na 23. 04-10 de slag via veld 4, 15, 33, 13, 22 naar 2. Overigens over dat laatste gesproken, weet iemand of er door spelers wel onreglementaire zetten gespeeld worden??? Zie bijv. die 2e partij van Michele: gezien het speeltempo heb je dan niet heel veel tijd over en het koste mij bijna een kwartier om te zien hoe zwart nu precies moest slaan...
 25-03-2015  Piet Bouma:
Procedure is dat spelers op de tablet eerst de zet uitvoeren door begin- en eindveld aan te wijzen. Als zet onreglementair is, zal tablet de zet weigeren. Daarmee wordt de internationale dammers een licht voordeeltje gegeven, maar wordt er voor gezorgd dat er correcte partijen worden gespeeld. Een concessie, die er voor zorgt dat er op Internet genoten kan worden van de slagmogelijkheden.

Overigens ontdekte Georgiev in de eerste ronde een hiaatje in de geprogrammeerde applet. In het Frysk spul geldt dat bij slaan van een gelijk aantal schijven, damslag voor het slaan met een schijf gaat (in Hollands spel gelijkwaardig en zit er nu zo geprogrameerd in).. En bij meerslag telt een dam voor 1.5 schijf. Dat zijn nog wat puntjes die op de i gezet moeten worden, voordat het Wereldkampioenschap Frysk Spul tijdens de Kulturele Hoofdstad Leeuwarden 2018 van start gaat.
 25-03-2015  Jan Pieter Drost:
PDN     Diagram 1
Zo dus: 24. 01x08 Handig dat de Oerterp-applet de slagen automatisch uitvoert.smiley
 25-03-2015  Piet Bouma:
PDN     Diagram 2
Even een testje of de analyse-applet met een zet extra wel met animatie speelt. Ja dus. :) 23. 06-01 04-09 24. 01x08
 25-03-2015  Ferry Kemperman:
Vinden de dammers deze Friese partijen een aanwinst op Toernooibase? Ik persoonlijk niet. Ander spelletje imho
 25-03-2015  Jan Pieter Drost:
@Ferry: ik vind het wel geinig om er even naar te kijken, maar ben het met je eens dat het een ander spel is en dat de Friese partijen niet tussen de reguliere partijen zouden moeten staan.
 25-03-2015  Piet Bouma:
@Ferry en Jan Pieter. Toernooibase is open voor alle uitslagen (en partijen indien mogelijk) van damwedstrijden. In het verleden zijn ook uitslagen van de 64-toernooien van de WMSG op verzoek van de organisatie in Toernooibase geplaatst. Ik weet dat Hendrik Veenstra ook al eens voorzichtig heeft gekeken naar een (invoer)applet van 64 velden partijen. Als je weet dat het een andere damvariant is, die niet je voorkeur geniet, dan kijk je toch gewoon niet. Hetzelfde als bij de tv…. Gewoon linken niet aanklikken.
Daarnaast is de Dambun Frysk Spul ook nog een bijzondere bond van de KNDB (voor die extra ledenbijtelling natuurlijk). Ook op grond hiervan lijkt me een plek in Toernooibase volkomen gerechtvaardigd.
 25-03-2015  Alex Kruyshoop:
Misschien handig om de ratings dan niet vermelden?
 25-03-2015  Piet Bouma:
@Alex Kruyshoop. En waarom niet? Er staat duidelijk FMJD-rating of KNDB-rating. Tot dusver is er volgens mij nog geen Frysk Spul rating. Toernooi telt ook niet mee voor de rating, so what's the problem? Dat speelsterkte van internationale dammers volstrekt niet overeenkomt met hun speelsterkte in Frysk spul? Dat is toch wel logisch. Van de spelers heb ik hier tot dusver totaal geen opmerking over gehoord. Moeten we ook een Delftse rating gaan introduceren en een Hiltex-rating? Ook dat spel is wel enigszins afwijkend.  
 25-03-2015  Alex Kruyshoop:
De FMJD-rating is inderdaad niet van toepassing op Fries dammen, dus zegt helemaal niks over de speelsterkte. KNDB-rating kan je wel tonen, maar hier geldt hetzelfde. Vermeld in elk geval de ratings niet bij de uitslagen, zodat er geen blauwe uitslagen, net als bij simultaans.
Bij Delftse en Hiltex-tellingen gelden wel KNDB- en FMJD-ratings, toernooien hiermee worden immers volgens de "gewone" damregels verspeeld en 1,5-05 wordt als 1-1 in de rating verwerkt.
 25-03-2015  Jan Pieter Drost:
@Piet: ik vind het geen enkel probleem dat de Friese uitslagen in toernooibase opgenomen worden, maar ik vind het verwarrend dat bij 'Recent ingevoerde partijen' Fries en Internationaal door elkaar staan. Je zegt dat mensen dan maar niet moeten kijken, maar pas na het openen van een partij zie je om welk speltype het gaat.
 Gewijzigd op 26-03-2015.
 26-03-2015  Piet Bouma:
@Jan Pieter. Okay, ik zal eens kijken of ik ook de "provincie" Dambun Frysk Spul daar mee kan geven. Dan is het duidelijk dat het om Frysk spul gaat. Maar dat is weer even wat programmeren. Time.....:) Het wordt hier inmiddels wel wat off-topic. Veel zaken zouden ook via de "Toernooizaal" ipv hier bij de partij geplaatst kunnen worden. Elke gebruiker kan daar over het toernooi opmerkingen kwijt. Overigens een prachtig toernooi, dat zeker een bezoek waard is. Vanavond waren er lezingen van Wim van Mourik en Liuwe Westra. En er is een bijzondere tentoonstelling van oude damborden in de Botnia Stins in Franeker. Marten Walinga en Liuwe Westra hebben een fantastisch toernooi uit de grond gestampt waar KNDB en FMJD de vingers aan af kunnen likken. Oei, ook allemaal off-topic....:)