Order by date, last inserted
 10-05-2020  Hanco Elenbaas:
Rob Clerc in De Gelderlander van 22 augustus 1998:
https://imgur.com/qrrrH54
PDN     Diagram 1
Auke Scholma: 29. ... 23-28 30. 32x23 19x28 31. 41-37 14-19 32. 40-34 19-23 33. 49-44 13-18 34. 33-29 24x33 35. 38x29 22-27 36. 43-38 27-32 37. 38x27 28-33 38. 39x19 07-11 39. 06x17 09-13 40. 19x08 03x41
Egbert van Hattem, 13 augustus 1998 

Clerc neemt Tsjizjov goed te pakken

Voor de ogen van Aleksej Tsjizjov speelde zijn eigen dampartij zich af als een boze film. Tegen Rob Clerc zat het in de opening al snel fout en het lukte de wereldkampioen niet om in te grijpen.

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

LEEUWARDEN Tsjizjov lijkt in tegenstelling tot uitdager Aleksandr Schwarzman nog niet klaar voor zijn WK-match die op 20 augsutus in Izjevsk begint. De Moskoviet gaf vorige week met het behalen van zijn WK-sneldamtitel een sterk signaal af. Tsjizjov daarentegen wekt de indruk dat hij een tijdlang niet heeft gespeeld, en niet weet waar op het bord hij het zoeken moet.

In het knock-out Masters damtoernooi worden sets van twee partijen gespeeld. In de ochtendpartij tegen Clerc dacht Tsjizjov een goede stand te hebben. Later merkte hij echter dat hij degene was die naarstig op zoek moest naar een remisevariant. Met een schijfoffer op termijn moest hij diep in de trucendoos tasten.

In de tweede partij mopperde Tsjizjov over zijn riskante opening. Volgens hem had hij beter van meet af aan op remise, en daarmee op een barrage, kunnen aansturen. Inderdaad was iedere strategie beter geweest, want toen Clerc het voordeel naar zich toe had getrokken liet deze niet meer los.

Tsjizjov: 'Clerc speelde sterk maar verrassende zetten hoefde hij niet te doen. Alle varianten heb ik zien aankomen. Dit was een goede training voor de WK-match, want een goede test kon ik wel gebruiken.'

Clerc had sinds de verloren WK-beslissingsmatch, bijna twee jaar geleden in Groningen, nog wel een appeltje met Tsjizjov te schillen. Hij begroette de opgave van de wereldkampioen met een gespierd gebaar en een duidelijk hoorbaar 'Yes'.

Clerc was tevreden met de manier waarop de overwinning tot stand was gekomen. Clerc: 'Ik had hem goed te pakken. Al snel na de opening geloofde ik in mijn stand. Zeker toen wit de afwikkeling naar veld zes nam. Uit ervaring weet ik dat het soort standen met een sterk zwart centrum door wit moeilijk te bestrijden is.'

Tsjizjov is na drie ronden niet de enige coryfee die naar huis ging. In de tweede ronde al werd Harm Wiersma tegen de Senegalees Ndiaga Samb het slachtoffer van de klok, die in dit toernooi een belangrijke rol speelt. Na veertig zetten in zeven kwartier krijgt iedere speler een kwartier de tijd om de partij af te ronden. Bij Wiersma ging dat faliekant fout. In plaats van de winstpositie te verzilveren, wat tot driemaal toe goed mogelijk was, ging hij door de vlag en verloor.

Samb greep het buitenkansje aan om nog verder in het toernooi door te dringen. Eveneens in tijdnood verschalkte hij oud-wereldkampioen Anatoly Gantwarg. De Wit-Rus probeerde in de tweede partij met een ingewikkelde Partie Bonnard langszij te komen. Samb bleek tot verrassing van alle aanwezigen op dit punt uitstekend theoretisch onderlegd te zijn. In plaats van in de schulp te kruipen, zette hij de oud-wereldkampioen binnen twee uur van het bord.

De als eerste geplaatste Guntis Valneris pakte al na het verlies in de tweede ronde de auto terug naar Letland. In een dramatische barrage kwam hij na een verliespartij eerst nog sterk terug tegen de Wit-Rus Aleksandr Presman. Daarna liet de beslissing lang op zich wachten. In de eerste partij met per speler vijf minuten had Valneris de winst voor het grijpen maar had daarvoor te weinig tijd. Valneris berustte noodgedwongen in remise. In de tweede partij verloor hij. Met holle ogen vol ongeloof drong het maar langzaam tot hem door dat het toernooi in één klap voorbij was.